icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Vliegtax van de baan!

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 juli 2007


Het kabinet wil volgend jaar een heffing op vliegtickets invoeren om consumenten te stimuleren tot minder milieubelastend gedrag. De bond vindt dat deze Vliegtax de keuzevrijheid van consumenten en het recht op toegang tot deze producten in gevaar brengt en wil dat het kabinet zijn plannen herziet. Consumenten worden via de website www.consumentenbond.nl opgeroepen een petitie hierover digitaal te ondertekenen. Deze wordt aan het eind van de zomer aan verantwoordelijke bewindslieden aangeboden.

Volgens de Consumentenbond moeten speciale heffingen op producten aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Van de heffing moet een bewezen effect uitgaan: consumenten wegen door de duurdere vliegtickets bewuster alternatieven af waardoor duurzame consumptie wordt gestimuleerd;
  2. De overheid dient de opbrengst in te zetten voor een structurele oplossing van het probleem, in dit geval het terugdringen van de schadelijke effecten van vliegreizen.

Aan beide voorwaarden is volgens de bond (nog) niet voldaan. De heffing is vooralsnog niets anders dan een prijsverhoging die 350 miljoen euro moet opbrengen.

Ga naar de petitie. (Deze actie is met ingang van 24 september 2007 gesloten).