icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Banken: geef renteverlaging ECB door aan consumenten

Nieuws|

Gepubliceerd op:5 december 2008


Banken moeten het voordeel van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) doorgeven aan consumenten. Donderdag 4 december verlaagde de ECB nogmaals de rente, ditmaal met 0,75%. De Consumentenbond roept de banken op de hypotheekrentetarieven onverwijld evenredig te verlagen. Daarnaast vraagt de bond minister Bos van Financiƫn maatregelen te nemen die ertoe leiden dat de banken de renteverlaging volledig doorgeven aan de consument.

Sinds begin oktober heeft de Europese Centrale Bank haar rente in totaal met 1,75% verlaagd. De renteverlagingen zijn bedoeld om de economie te stimuleren en niet om de zakken van de banken te spekken. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna 40 hypotheekverstrekkers bleek medio november al dat banken sinds augustus hun opslag bij de variabele hypotheekrente hadden laten oplopen van gemiddeld 1% tot bijna 2%.

Engeland
De Engelse premier Gordon Brown heeft inmiddels toegezegd dat de Britse overheid met de banken om tafel gaat om ervoor te zorgen dat de recente renteverlagingen met name ook voor de consument gunstig uitpakken. Volgens Brown was dat bij de laatste renteverlagingen nodig en heeft het toen ook gewerkt. Grote Engelse banken als Lloyds en HSBC hebben volgens Dow Jones nieuwsdienst al toegezegd de nieuwste renteverlaging volledig door te geven.