icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verzekeraars mogen geneesmiddelenbeleid niet uitvoeren

Nieuws|

Gepubliceerd op:8 januari 2008


Een rechterlijke uitspraak voorkomt dat zorgverzekeraars hun beleid om alleen goedkope geneesmiddelen te vergoeden kunnen uitbreiden. Verzekeraars kenden al een gemaximeerde vergoeding voor cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Zij wilden dit 'preferentiebeleid' per 1 januari uitbreiden naar andere geneesmiddelen

Volgens de rechter was de maatregel strijdig met eerdere afspraken van o.a. zorgverzekeraars en industrie om de uitgaven voor geneesmiddelen te beteugelen.

Transparant

De Consumentenbond is voorstander van een kritisch inkoopbeleid van zorgverzekeraars waarbij zij prijs en kwaliteit goed afwegen. Medisch noodzakelijke zorg moet echter altijd bereikbaar blijven. Verzekeraars moeten daarover een transparant beleid voeren.

Voorkeursgeneesmiddelen

Voorwaarden die gesteld worden aan de vergoeding van duurdere geneesmiddelen, moeten in de polisvoorwaarden verankerd zijn. En bij individuele aanvragen voor duurdere dan de voorkeursgeneesmiddelen moet een eventuele afwijzing ook helder beargumenteerd te worden. Deze transparantie laat momenteel nog wel eens te wensen over.