icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kant en klaarmaaltijden kunnen veel gezonder

Nieuws|

Gepubliceerd op:30 oktober 2008


Kant- en klaarmaaltijden kunnen veel gezonder, zo bleek ook 29 oktober 2008 op het sympisum Gezonder Kant en klaar, georganiseerd door het Voedingscentrum. Uit onderzoeken van de Consumentenbond en de VWA blijkt dat kant- en klaarmaaltijden bijna nooit aan de richtlijnen van het voedingscentrum voor een gezonde maaltijd voldoen. Daarnaast ontbreekt het aan goede en eenduidige etiketten. Dat maakt het voor de consument erg lastig om een gezonde kant- en klaarmaaltijd te kiezen.

Kant en klaarmaaltijden bevatten vaak te veel (onnodig) zout en te weinig groente. Ook bevatten ze vaak onnodig veel verzadigd (fout) vet. Dat verbeteringen wel mogelijk zijn, blijkt uit het feit dat er grote onderlinge verschillen zijn tussen merken van dezelfde producten.

De Consumentenbond wil dat:

  • de overheid en het bedrijfsleven een convenant sluiten met heldere doelstellingen om het gemiddelde zoutgehalte te verlagen
  • de Europese etiketteringwetgeving wordt aangepast: etikettering van de voedingswaarde moet compleet zijn én verplicht (vermelding van bijvoorbeeld hoeveelheid zout, vezels en calorieën). Daarnaast moeten etiketten op de voorkant van een product in één oogopslag duidelijk maken of een product veel, matig of weinig zout, verzadigd vet, calorieën en suiker bevat.
  • de overheid de Warenwet inzet om andere producten gezonder te maken:
  • Frituren in vloeibaar (gezonder) vet verplichten voor de horeca
  • Strengere normen voor vet en zout in brood, vleeswaren, gehakt etc.
  • Een verbod op het toepassen van (schadelijke) transvetzuren