icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kwaliteit steeds belangrijker bij inkoop zorg

Nieuws|

Gepubliceerd op:12 november 2008


Zorgverzekeraars hebben bij het contracteren van ziekenhuizen en andere zorgverleners meer oog voor de kwaliteit van de zorg dan in 2007. Verzekerden krijgen meer informatie over de gemaakte afspraken en kwaliteitsargumenten van patiënten- en consumentenorganisaties worden vaker meegewogen. Dat blijkt uit een onderzoek naar ‘zorginkoop’ van de Consumentenbond, ANBO en NPCF.

Van alle onderzochte zorgverzekeraars heeft Agis het inkoopbeleid het best op orde. Onderaan staat Multizorg, de organisatie die de inkoop regelt van Aegon, De Amersfoortse, Fortis ASR, ONVZ, PNO ziektekosten en VVAA.

Cruciale rol

Zorgverzekeraars hebben sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel een cruciale rol bij het inkopen van kwalitatief goede zorg. Verwacht werd dat verzekeraars zouden selecteren op kwaliteit waarbij ze met bepaalde zorgverleners wel contracten aangaan en met andere niet. Dat lijkt nog niet het geval. Wel blijkt de financiële vergoeding die ziekenhuizen en andere zorgverleners krijgen vaak afhankelijk van zaken als kwaliteit, wachtlijsten of klanttevredenheid.

Lees ook: