icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Privacywaakhond moet optreden tegen lekke webwinkels

Nieuws|

Gepubliceerd op:19 december 2008


De Consumentenbond roept het College bescherming persoonsgegevens op hard op te treden tegen webwinkels die de wet niet naleven. Onderzoek van het Algemeen Dagblad toont aan dat veel webwinkels hun beveiliging niet op orde hebben.

Diverse online shops maken bij het invullen van de persoonlijke gegevens geen gebruik van een beveiligde internetverbinding. Consumenten lopen daarbij risico op misbruik van persoonsgevens, gebruikersnamen en wachtwoorden doordat anderen die informatie kunnen onderscheppen. De Consumentenbond verwacht dat de brancheorganisatie van webwinkels, Thuiswinkel.org, in zijn jaarlijkse certificering van hun leden specifiek aandacht aan dit beveiligingsprobleem gaat besteden.

Steekproef
Uit een recente steekproef van de Consumentenbond onder ruim 3100 draadloze netwerken in Den Haag blijkt dat ruim de helft in het geheel niet of niet voldoende beveiligd is. Als het netwerk niet goed beveiligd is, kunnen kwaadwillenden wachtwoorden stelen en e-mails lezen. Al met al een zorgelijke ontwikkeling aangezien het leveren van veilige producten en diensten aan consumenten een basisvoorwaarde is.