icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Privacyrisico’s bij slimme energiemeter

Nieuws|

Gepubliceerd op:16 mei 2008


De minister van Economische Zaken moet het College Bescherming Persoonsgegevens om advies vragen over mogelijke privacyrisico’s van ´slimme energiemeters´. Ook moet de minister een integrale veiligheidsanalyse laten maken van de digitale meter en de bijbehorende infrastructuur. Daarvoor pleit de Consumentenbond.

De digitale meter registreert verschillende verbruikgegevens van het huishouden. Hierdoor kan via het stopcontact zeer nauwkeurig ‘achter de voordeur’ gekeken worden. De gegevens laten zien wanneer mensen aanwezig zijn en wat ze doen. Daarmee zijn ze zeer lucratief voor commerciële partijen, overheid, inbrekers en hackers. De netbeheerders hebben deze gedetailleerde informatie niet nodig voor het opmaken van de energienota.

Geen verplichte uitrol
Naast de privacyrisico’s die deze digitale energiemeter met zich meebrengt, brengt de invoering van deze meter ook veel kosten met zich mee. De Consumentenbond vreest dat consumenten de rekening moeten gaan betalen voor deze mega-operatie. Terwijl consument en milieu niet gebaat zullen zijn bij deze digitale meter. De grootste besparingen worden gerealiseerd door bijvoorbeeld isolatie of het gebruik van spaarlampen. De Consumentenbond is daarom tegenstander van een verplichte uitrol van de digitale meters.