icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Retourtje NS duurder door OV-chipkaart

Nieuws|

Gepubliceerd op:19 augustus 2008


De NS zijn van plan retourtjes de komende jaren 6% duurder te maken, terwijl een kaartje enkele reis juist 9% goedkoper moet worden. Die maatregel is noodzakelijk omdat de OV-chipkaart, die vanaf 2009 geleidelijk wordt ingevoerd, alleen enkeltjes kan verwerken. De Consumentenbond moet de details van de plannen nog bestuderen, maar is op voorhand niet enthousiast.

Wie met de OV-chipkaart reist, moet voor en na elke reis in- en uitchecken. Je betaalt daardoor altijd voor twee enkele reizen, ook wanneer de terugreis op dezelfde dag valt. De NS zeggen dat ze per saldo niets extra’s verdienen aan de voorgenomen veranderingen, maar voor een groot deel van de treinreizigers heeft het plan wel degelijk nadelige financiële gevolgen. Veel reizigers zijn gewend aan het voordeel van een retourtje boven twee enkeltjes. Op een reis vanuit de Randstad naar Groningen kan dat al snel een paar tientjes schelen. Dat er ook reizigers zijn die goedkoper uitzijn, doet daar niets aan af.

Technisch probleem

De veranderingen in de tariefstructuur zijn volgens de NS noodzakelijk vanwege technische beperkingen aan de chipkaart. Een technisch probleem wordt hiermee afgewenteld op de reiziger. De voorgenomen maatregel, waarover consumentenorganisaties nog advies moeten geven, spoort bovendien niet met de belangrijkste eis van de gezamenlijke reizigers- en consumentenorganisaties: de OV-chipkaart mag het reizen niet duurder maken.