icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in


2009

23 december 2009

Chinese schoenen blijven kunstmatig duur

De prijs van schoenen uit China en Vietnam blijft nog zeker een jaar kunstmatig hoog. Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie. In de dagen voor Kerst besloot de commissie – met een nipte meerderheid – dat de importheffing (10% op Vietnamese schoenen en dik 16% op schoenen uit China) voorlopig niet verdwijnt. De Consumentenbond is teleurgesteld over het besluit.

21 december 2009

Zorgverzekering: bespaar extra met hoger eigen risico

Consumenten moeten hun zorgverzekering niet klakkeloos jaar in jaar uit verlengen. Dat adviseert de Consumentenbond. De polis kan veranderd zijn, net als de persoonlijke situatie. Daardoor zijn mensen bij een andere verzekeraar vaak beter gedekt of goedkoper uit. Bovendien kunnen consumenten nog fors besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico.

21 december 2009

Zorgverzekering: bespaar extra met hoger eigen risico

Consumenten moeten hun zorgverzekering niet klakkeloos jaar in jaar uit verlengen. Dat adviseert de Consumentenbond. De polis kan veranderd zijn, net als de persoonlijke situatie.

16 december 2009

Boekingssites vliegtickets overtreden de regels

Boekingssites voor vliegtickets houden zich nog steeds niet aan de wettelijke regels voor eerlijke prijsinformatie. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Bij het begin van het boekingsproces komt niet direct de totaalprijs in beeld en wie niet uitkijkt, zit ongevraagd aan een verzekering vast die vaak duur is of onnodig.

16 december 2009

Huisartsen in de fout met protestactie

Door een dubieuze actie van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) moeten patiënten met ingang van 1 januari 2010 mogelijk terug naar de specialist als de door de specialist voorgeschreven merkmedicijnen op zijn. De huisartsen protesteren op die manier tegen een voorgestelde bezuiniging. De Consumentenbond vindt het onaanvaardbaar dat deze ruzie over de rug van nietsvermoedende patiënten wordt uitgevochten.

16 december 2009

Nieuwe reclamecode kidsmarketing is wassen neus

De Consumentenbond ziet niets in de voorgestelde nieuwe reclamecode kidsmarketing. Directeur Bart Combée spreekt van een ‘wassen neus’. Morgen (donderdag 17 december) vergadert het bestuur van de Stichting Reclame Code over de nieuwe regels voor commercials en advertenties voor voedingsmiddelen gericht op kinderen tot 12 jaar. De bond zal tijdens de vergadering niet instemmen met de voorgestelde reclamecode en roept de ministers Klink en Rouvoet nogmaals op om met wetgeving te komen.

15 december 2009

Vage telefoontjes van ‘Zwitserse consumentenorganisatie’

De Consumentenbond heeft meldingen ontvangen van leden die een vreemd telefoontje kregen van de ‘Zwitserse consumentenbond’. Tijdens dit telefoongesprek wordt geprobeerd persoonlijke gegevens te ontfutselen. De bond raadt mensen die gebeld worden af om persoonlijke gegevens te verstrekken, omdat de doeleinden van het gesprek niet duidelijk zijn.

15 december 2009

Op weg naar een loepzuiver 2010

Om het belang van duidelijke en overzichtelijke financiële informatie bij verzekeringen en hypotheken te onderstrepen heeft de Consumentenbond op 14 december 2009 in totaal 1.400 Geldgidsen inclusief vergrootglas overhandigd aan minister Bos van Financiën. Behalve voor de minister zijn de gidsen ook bedoeld voor zijn ambtenaren, de mensen die zich dagelijks bezighouden met alle nieuwe wetten, regels en richtlijnen.

15 december 2009

Twee winnaars ‘beste dienstverleningsdocument’

Maar liefst twee financieel tussenpersonen winnen de eeuwige roem met het door de Consumentenbond toegekende predikaat ‘beste dienstverleningsdocument (DVD)’. Het DVD van Paffen verzekeringen&financiële diensten uit Landgraaf en het DVD van De Hypotheekshop uit Nieuwegein scoren goed op de wettelijke vereisten: reikwijdte dienstverlening, bandbreedtes beloning en eenvoud/begrijpelijkheid. De Consumentenbond feliciteert beide intermediairs met dit mooie resultaat en zal in de Geldgids van februari 2010 melding maken van dit heuglijke feit.

14 december 2009

Adviesprijs uit de duim gezogen

Winkels misbruiken in advertenties nogal eens de term 'adviesprijs'. Dat blijkt uit een kleine steekproef van de Consumentenbond. De term adviesprijs mag alleen gebruikt worden als de genoemde adviesprijs daadwerkelijk door de fabrikant of importeur is vastgesteld en via een prijslijst opvraagbaar is voor consumenten.

11 december 2009

Kies de 5 grootste consumentenergernissen!

De Consumentenbond organiseert van 14 tot en met 18 december 2009 de ‘Actieweek Eerlijke Handel’ om aandacht te vragen voor het eerlijk zaken doen met consumenten. In het kader daarvan is de bond op zoek naar de grootste consumentenergernissen. Vanaf vandaag kan iedereen zijn top 5 selecteren uit een lijst van 20 consumentenergernissen.

10 december 2009

Consumenten ontzien bij downloadverbod is utopie

Het kabinetsvoornemen om bij de handhaving van het downloadverbod individuele internetgebruikers buiten schot te houden, is een utopie. Consumenten kunnen niet worden ontzien, omdat downloaden een civielrechtelijke overtreding is die door private partijen gehandhaafd wordt. Het kabinet heeft geen zeggenschap over hoe deze partijen zoals Brein het downloadverbod handhaven. Door downloaden te verbieden, krijgen private partijen een vrijbrief om consumenten die downloaden aan te pakken met bijvoorbeeld een schadeclaim. De Consumentenbond voert deze week actie tegen het voorgenomen downloadverbod en roept consumenten op om ‘nee tegen het downloadverbod’ te zeggen.

9 december 2009

Veiligheid privégegevens zorg beter regelen

De veiligheid van privé-gegevens in de zorg moet beter geregeld worden. Dat bepleitte de Consumentenbond 9 december 2009 in een expertmeeting over het Elektronisch patiëntendossier (EPD) in de Eerste Kamer. Daarnaast moeten aansprakelijkheid en een klachtloket volgens de bond geregeld worden voordat het EPD landelijk wordt ingevoerd.

8 december 2009

Twitterdebat over downloaden

De Consumentenbond organiseert op donderdag 10 december 2009 een twitterdebat over downloaden. Inzet is dat het downloadverbod van tafel gaat, want het criminaliseren van consumenten die downloaden is voor de bond onacceptabel. Vanaf 11:00 uur kan iedereen het debat volgen op www.twitter.com/downloaddebat . Reageren op stellingen kan door tweets te sturen met het topic #downloaddebat. De Consumentenbond zal deze berichten retweeten op www.twitter.com/downloaddebat.

7 december 2009

Enorme premieverschillen bij orthodontie en fysio

Wie in 2010 volledig verzekerd wil zijn voor orthodontie of fysiotherapie, moet goed opletten. De prijsverschillen tussen de aanvullende zorgverzekeringen zijn enorm. Door slim te kiezen kunnen consumenten tot ruim € 1.000 op jaarbasis besparen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

4 december 2009

Totaal bonusverbod

Minister Bos van Financiën heeft 3 december 2009 in de Tweede Kamer aangekondigd dat er een totaal bonusverbod komt. Hiermee komt er een einde aan de perverse prikkels in het financiële systeem die verkeerde adviezen of niet-passende producten in de hand werken. De Consumentenbond heeft zich lang hard gemaakt voor een totaal bonusverbod. Financieel tussenpersonen krijgen nu daadwerkelijk de kans zich als adviseur van de consument op te stellen.

3 december 2009

Bart Smit belooft beterschap inzake garantie

Wie met een kapot computerspel teruggaat naar Bart Smit wordt dikwijls naar de fabrikant doorverwezen en kan dan niet meer in de winkel terecht. Garantiekwesties mogen best door de fabrikant worden afgehandeld, maar de winkel blijft altijd aanspreekpunt. De Consumentenbond heeft Bart Smit hierop gewezen en de speelgoedketen heeft beterschap beloofd.

2 december 2009

Compensatie bij vertraging internationale trein

Reizigers hebben met ingang van 3 december recht op compensatie wanneer hun internationale trein uitvalt of ernstig vertraagd is. Bij een vertraging van 60 minuten of meer bedraagt deze 25% van de ticketprijs en van 120 minuten of meer 50%. De Consumentenbond pleit ervoor dat reizigers de compensatie kunnen claimen bij één loket, namelijk de vervoerder waar ze het kaartje hebben gekocht.

2 december 2009

Verzekeraars woekeren door

Consumenten moeten nog steeds erg goed opletten op de kosten die aanbieders van financiële producten in rekening brengen. Uit onderzoek van de Consumentenbond naar de kosten bij lijfrenteverzekeringen blijkt dat bepaalde verzekeraars nog steeds torenhoge kosten in rekenen brengen. De bond adviseert consumenten daarom om bij dit soort producten expliciet te vragen naar de kosten en voor te laten rekenen wat het effect is van die kosten. En wacht daarmee niet tot bij de offerte, maar vraag er eerder om. Het onderzoek wordt gepubliceerd in de Geldgids van december 2009.

2 december 2009

Nog steeds koppelverkoop bij zorgverzekeringen

Net als in 2009 is het afsluiten van een losse aanvullende zorgverzekering ook in 2010 vaak onmogelijk of schreeuwend duur. Nog steeds maakt de helft van alle zorgverzekeraars zich schuldig aan koppelverkoop, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Verzekeraars beperken hiermee de keuzevrijheid van consumenten en ondermijnen de marktwerking. Vorig jaar trok de bond al aan de bel over deze situatie, maar de verzekeringswereld is hardleers. Vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid verricht, roept de Consumentenbond politiek Den Haag opnieuw op om een einde te maken aan deze twijfelachtige koppelverkoop-praktijken.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in