icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kortere bewaarplicht internetgegevens

Nieuws|De ministerraad heeft 4 september ingestemd met een gewijzigd wetsvoorstel dat internetserviceproviders (isp’s) verplicht om privégegevens over internet, zoals gegevens over aan wie je een e-mail stuurt, maximaal zes maanden te bewaren. De Consumentenbond heeft lang gepleit voor deze kortere bewaartermijn.

Gepubliceerd op:10 september 2009


De bewaarplicht van telecommunicatiegegevens komt voort uit een Europese richtlijn die alle aanbieders van telefonie en internet in Europa verplicht om informatie te bewaren over wie met wie belt en e-mailt. Ook moeten de aanbieders tijdstippen van telefoontjes en e-mails bewaren en de locatie van mobiele telefoons. Het brengt de nodige risico’s met zich mee om zoveel privégegevens van consumenten zolang te bewaren.

Richtlijn

Het kabinet stelde voor om zowel internet- als telefoniegegevens achttien maanden lang te bewaren. De Tweede Kamer heeft de termijn vervolgens naar twaalf maanden verlaagd. De Eerste Kamer heeft nu afgedwongen dat internetgegevens nog maar 6 maanden worden bewaard, de kortste termijn die nu onder Europese regelgeving mogelijk is.