icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Broodje gezond: weinig groente, veel zout

Nieuws|Een broodje gezond is misschien lekker, maar niet per definitie gezond. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond die verschijnt in de Gezondgids van september. Alle onderzochte broodjes gezond bevatten te veel zout en in veel gevallen juist weinig groente. En ook qua calorieën zitten ze aan de hoge kant, met gemiddeld dik 400 kcal per broodje.

Gepubliceerd op:11 september 2009


De bond testte de broodjes gezond van in totaal 14 ketens en tankstations. Geen enkel broodje scoort qua samenstelling goed of zeer goed. Delifrance en AH To Go voeren de lijst aan, maar komen beide niet verder dan het eindoordeel ‘redelijk’. Onderaan staan de broodjes van C’est du Pain/De Broodzaak en Johma (te koop bij BP). De broodjes zijn niet op smaak beoordeeld.

Broodje lekker

Om door te gaan voor gezonde keuze moet een broodje minimaal 50 gram groente bevatten. Slechts vier ketens halen dat, Delifrance zelfs ruim met 80 gram groente. Tegelijkertijd komt het broodje gezond van Van Oers (te koop bij Texaco, BP en Shell) met wat tomaat en een verdwaald blaadje sla niet verder dan 9 gram groente. Al met al doet het broodje ‘gezond’ zijn naam geen eer aan. Een andere naam, zoals bijvoorbeeld ‘broodje minder ongezond’ of ‘broodje lekker’, zou veel toepasselijker zijn.