icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Duurder treinkaartje door hogere tarieven ProRail onaanvaardbaar

Nieuws|Reizen per trein dreigt in 2010 extra duur te worden omdat de NS 30 miljoen euro meer moet gaan betalen aan spoorbeheerder ProRail. De Consumentenbond verzet zich tegen de prijsstijging en steunt de klacht die de NS inmiddels heeft neergelegd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Gepubliceerd op:28 april 2009


Spoorwegbedrijven betalen aan staatsbedrijf en monopolist ProRail een vergoeding voor het gebruik van het spoor en voor de verkeersleiding. Vaste kosten, zoals aanleg en onderhoud, zijn voor rekening van de staat. ProRail heeft nu aangekondigd de tarieven voor het gebruik van het spoor per 2010 met 17% verhogen, zonder dat daar een verbetering tegenover staat. Voor de Consumentenbond is dat volstrekt onaanvaardbaar.

Wetgeving aanpassen

Wettelijk gezien mag de NS een stijging van de ProRail-tarieven doorberekenen in de prijs van het treinkaartje. Dat betekent in dit geval een extra prijsstijging van 2,5% bovenop de reguliere inflatiecorrectie. Het is goed dat de NS zelf al protest aantekent tegen de nieuwe tarieven van ProRail, maar de Consumentenbond pleit voor een meer structurele oplossing. De bond wil dat in de spoorwegwetgeving duidelijker wordt geregeld hoe de kosten van het spoor worden verdeeld.