icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eerste Kamer verkort bewaarplicht telecom

Nieuws|De Eerste Kamer heeft op 7 juli 2009 bepaald dat privé-gegevens over het bellen en internetten van consumenten, zoals gegevens over aan wie je een e-mail stuurt of met wie je belt, niet langer dan 1 jaar –of bij internet zelfs maar 6 maanden- bewaard mogen worden. De Consumentenbond is geen voorstander van de bewaarplicht en dringt er op aan dat privé-gegevens ook niet langer dan deze periode bewaard blijven.

Gepubliceerd op:8 juli 2009


De bewaarplicht telecommunicatiegegevens komt voort uit een Europese richtlijn die alle aanbieders van telefonie en internet in Europa verplicht om informatie te bewaren over wie met wie belt en e-mailt. Ook moeten de aanbieders tijdstippen van telefoontjes en e-mails bewaren en de locatie van mobiele telefoons. Het brengt de nodige risico’s met zich mee om zoveel privé-gegevens van consumenten zolang te bewaren.

Richtlijn

Het kabinet stelde voor om zowel internet- als telefoniegegevens 12 maanden lang te bewaren. De Eerste Kamer heeft dit voor internet verlaagd naar 6 maanden. Dat is ook de kortste termijn die nu onder Europese regelgeving mogelijk is. De Consumentenbond heeft lang gepleit voor een kortere bewaartermijn.