icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verzekeraars woekeren door

Nieuws|Consumenten moeten nog steeds erg goed opletten op de kosten die aanbieders van financiƫle producten in rekening brengen. Uit onderzoek van de Consumentenbond naar de kosten bij lijfrenteverzekeringen blijkt dat bepaalde verzekeraars nog steeds torenhoge kosten in rekenen brengen. De bond adviseert consumenten daarom om bij dit soort producten expliciet te vragen naar de kosten en voor te laten rekenen wat het effect is van die kosten. En wacht daarmee niet tot bij de offerte, maar vraag er eerder om. Het onderzoek wordt gepubliceerd in de Geldgids van december 2009.

Gepubliceerd op:2 december 2009


De bond vergeleek de opbrengsten voor mensen die versneld een pensioen willen opbouwen. Dat kan met bankspaarproducten en lijfrenteverzekeringen. De bankspaarproducten voor beleggingskoopsommen komen beter uit de test dan de vergelijkbare verzekeringsproducten. Bij garantiekoopsommen, waarbij het eindrendement wordt gegarandeerd, presteren de verzekeraars beter dan bij het pure beleggen, maar wordt de lijst nog steeds aangevoerd door de bankspaarproducten van Rabobank en Reaal/SNS.

Wie op 55-jarige leeftijd een relatief lage beleggingskoopsom voor de oude dag aanschaft krijgt bij bijvoorbeeld het lijfrente Spaarplan van Conservatrix ruim 4,6% aan kosten voor zijn kiezen. Wie uitgaat van een redelijk beleggingsrendement van 6% houdt op die manier weinig over. En dat terwijl een consument bij deze producten bewust kiest voor beleggen, omdat dat op de lange termijn een betere kans op 6% rendement op moet leveren. Bankspaarproducten blijken een veel lagere kostenbelading te hebben.

Assertieve consument

Op basis van zelfregulering hebben verzekeraars zichzelf verplicht dit soort kosten in beeld te brengen voor of bij de offerte. Nieuwe wetgeving gaat de prestaties van zowel banken als verzekeraars per 1 januari 2010 op dit gebied verbeteren. De nieuwe wetgeving stelt echter geen beperkingen aan de hoogte van de prijs.