icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in


2010

21 december 2010

Zorgreclame Academic en PMA verwarrend

Naar aanleiding van klachten van leden heeft de Consumentenbond bezwaar gemaakt tegen zorgreclames van PMA en National Academic. De bond vindt de inhoud op een aantal punten onjuist. PMA en National Academic hebben toegezegd in de toekomst af te zien van soortgelijke reclame.

17 december 2010

Meer duidelijkheid door voorbeeldrekening tandartsen

Veel consumenten snappen de tandartsrekening niet en daarom heeft de Consumentenbond een rekening ontwikkeld die wel begrijpelijk is. Consumenten krijgen hierdoor meer inzicht in de handelingen van de tandarts. Volgens de beroepsvereniging voor tandartsen (NMT) en de Nederlandse Zorgautoriteit draagt de voorbeeldrekening van de bond bij aan meer transparantie in de mondzorg.

17 december 2010

Webwinkelquiz voor veilig webshoppen

Webshoppers letten slecht op de kleine lettertjes van retourneren en garantievoorwaarden, de veiligheid van betaalmogelijkheden en het privacybeleid van de webshop. Van de ruim 4000 ondervraagden koopt 90% minimaal een keer per jaar op internet. Om veilig webwinkelen te bevorderen heeft de Consumentenbond een interactieve quiz ontwikkelt die te spelen is op: laatjeniethacken.nl.

16 december 2010

Onderhandelen over prijs loont

Al eens onderhandeld over de prijs die je moet betalen voor een nieuwe keuken of auto? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat afdingen loont. Consumenten krijgen gemiddeld bijna €500 korting op allerlei producten zoals meubels, fietsen, keukens en zelfs kleding. De meeste consumenten onderhandelen over de prijs van een auto en besparen daarmee zo'n 9%, ongeveer €1100.

16 december 2010

NZa in de tang door orthodontisten

Het is een zeer slechte zaak dat de 34% verlaging van de orthodontietarieven is uitgesteld. Het uitstel van de verlaging kon voorkomen worden door tijdig onderzoek naar de tandartstarieven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Consumenten blijven hierdoor te veel betalen voor beugels.

15 december 2010

Hollandse garnalen van Gijs uit de handel

Het bedrijf StreekSelecties stopt met de levering van Hollandse garnalen onder het merk Gijs aan Plus supermarkten. De aanleiding is een test van de Consumentenbond naar conserveermiddelen in garnalen, gepubliceerd in de Gezondgids van december 2010/januari 2011. De garnalen van het merk Gijs bevatten de meeste conserveermiddelen.

14 december 2010

Klachten over 14de trekking Postcode Loterij

De brief over de 14de trekking van de Nationale Postcode Loterij heeft bij tientallen deelnemers voor verwarring en ergernis gezorgd. Deelnemers vinden dat de Postcode Loterij niet duidelijk is over de kosten en de financiering van de trekking. De Consumentenbond heeft de loterij om opheldering gevraagd.

9 december 2010

Medicijnvergoeding zorgverzekeraars nauwelijks vindbaar

Patiënten die baat hebben bij een bepaald merk medicijnen, kunnen op de websites van zorgverzekeraars nauwelijks achterhalen of zij hun geneesmiddel in 2011 vergoed krijgen. Daardoor is het voor hen moeilijk te bepalen welke zorgverzekering zij het beste kunnen kiezen. De Consumentenbond roept zorgverzekeraars op informatie over medicijnvergoedingen direct op hun website te zetten.

9 december 2010

De kerstdis doorgelicht

Een afbakbroodje bij het kerstontbijt, of een garnalencocktail op het menu? De Consumentenbond heeft de kerstdis doorgelicht inclusief de bijbehorende fles bubbels.

3 december 2010

Pas op met creditcards van Laser Cards!

Consumenten met een creditcard van Laser Cards draaien zelf op voor de schade bij verlies of diefstal van hun creditcard, dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de voorwaarden van bijna alle Nederlandse creditcards. Laser Cards heeft aan de bond toegezegd hun voorwaarden aan te passen. Tot dat gebeurd is, adviseert de Consumentenbond om geen creditcard van Laser Cards aan te schaffen of te gebruiken.

1 december 2010

Acceptatievoorwaarden tandartspolis bij helft zorgverzekeraars

Bij aanvullende tandartsverzekeringen is overstappen niet altijd eenvoudig. Van de 30 zorgverzekeraars stelt meer dan de helft bij tandartspolissen voorwaarden aan nieuwe klanten, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten die een andere tandartspolis willen kiezen, worden geadviseerd op tijd de voorwaarden te vergelijken omdat de gemiddelde acceptatietijd 7 dagen is.

30 november 2010

Financiële pensioenbijsluiter te beperkt

De belangrijkste informatie voor consumenten over hun pensioen is te weten hoeveel geld ze krijgen als ze met pensioen gaan en of dat genoeg is voor hun oude dag. Een financiële bijsluiter, zoals de AFM voorstelt, draagt misschien wel bij aan meer informatie over de risico's van een pensioentekort, maar mist nog de meest cruciale informatie. De Consumentenbond roept de sector en de toezichthouder op, consumenten beter te informeren over hun pensioenuitkering en of dit past binnen het bestedingspatroon van de consument.

26 november 2010

Contributie 2010 niet verhoogd

In 2011 blijft de contributie voor het lidmaatschap en de abonnementen gelijk aan 2010. Dit heeft de Bondsraad - het ledenparlement van de Consumentenbond - besloten. Het lidmaatschap van de Consumentenbond bedraagt - net als in 2010 - 61 euro.

26 november 2010

Eén derde van de Nederlanders wil digitaal huishoudboekje gaan gebruiken

Meer inzicht en controle krijgen over de maandelijkse uitgaven, dat is de belangrijkste toegevoegde waarde van digitale huishoudboekjes. De Consumentenbond onderzocht in opdracht van CentiQ, Wijzer in Geldzaken zeven gratis en zeven betaalde digitale huishoudboekjes. Gratis huishoudboekjes blijken een prima alternatief voor de betaalde variant, maar geen enkel huishoudboekje kan het boekhouden volledig overnemen. Een kritische blik en handmatige aanpassingen blijven noodzakelijk.

25 november 2010

Laat besluit rollators kost miljoenen

Door een beslissing van de Tweede kamer krijgen alle consumenten opnieuw een aanbod van hun zorgverzekeraar voor 2011. De Consumentenbond vindt het onwenselijk dat zo laat nog wijzigingen in het basispakket worden aangebracht. De Consumentenbond roept de minister van VWS en Tweede Kamer op om voor dit jaar af te zien van de invoering van dit besluit.

24 november 2010

Consumentenbond tegen downloadverbod

De Consumentenbond en de artiestenvakbonden Ntb en FNV Kiem presenteren woensdag 24 november 2010 een gezamenlijk voorstel voor een nieuw thuiskopiestelsel en legalisering van zowel up- als downloaden door consumenten. De bonden roepen de regering en de Nederlandse politiek op een principiële keuze tegen een downloadverbod te maken. Met een gemiddelde toeslag van vijf euro op onder meer een Mp3-speler of harddiskrecorder kunnen consumenten voortaan onbeperkt genieten van gedownloade muziek en films, in de wetenschap dat de artiesten hiervoor een eerlijke verdienste ontvangen.

24 november 2010

Teleurstelling door winkeltijdenwet

De Consumentenbond is teleurgesteld dat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met een wet die het aantal koopzondagen beperkt tot maximaal 12 per jaar. Alleen op plaatsen die van toeristisch belang zijn, mogen de winkels vaker open. De bond vindt echter dat men op lokaal niveau het beste kan inschatten wat daar als het belangrijkste wordt ervaren: winkelen of zondagsrust.

24 november 2010

Zorgverzekeraars beantwoorden 20% klantvragen fout

Uit onderzoek onder vijftien zorgverzekeraars blijkt dat er grote verschillen zijn in kwaliteit van de klantenservice. DVZ en Groene Land (vanaf 1/1/2011 Zilveren Kruis Achmea) komen het beste uit de bus, IZA en VGZ scoren het laagst. De Consumentenbond benaderde 15 verzekeraars met in totaal 14 zorgverzekeringsvragen, die ze vijf keer per e-mail en vijf keer per telefoon kregen.

24 november 2010

Verbeter toezicht op leveren internetpillen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet strenger toezien op het verkopen van receptgeneesmiddelen via internet. De Consumentenbond vindt het huidige toezicht onder de maat en roept het ministerie van Volksgezondheid op om de IGZ tot actie te manen. Consumenten kunnen nu te makkelijk zonder recept via internet aan medicijnen komen en lopen daardoor gezondheidsrisico's.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in