icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Minister past wetsvoorstel slimme energiemeter aan

Nieuws|Consumenten kunnen in de toekomst kiezen voor een slimme energiemeter in plaats van geconfronteerd te worden met een verplichting. Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De Consumentenbond heeft de afgelopen jaren succesvol campagne gevoerd tegen de verplichte uitrol van slimme energiemeters. Ook aan de andere eisen van de bond is tegemoet gekomen: de bescherming van privégegevens van consumenten is in het nieuwe voorstel beter geregeld.

Gepubliceerd op:26 april 2010


Het wetsvoorstel 'slimme meters' was ooit bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik en om zodoende energie te kunnen besparen. Om consumenten meer inzicht te geven in hun verbruik is het echter niet nodig dat energiebedrijven meekijken. Consumenten kunnen straks kiezen of ze een slimme energiemeter willen en hoe vaak die slimme meter gegevens gaat uitlezen.

EVRM

De Consumentenbond heeft zich hard verzet tegen een verplichte uitrol van een slimme digitale energiemeter. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de slimme energiemeter leidt tot energiebesparend gedrag van consumenten. Daarnaast maakte het wetsvoorstel grove inbreuk op de meest fundamentele rechten van de mens, namelijk het recht op respect voor privé-leven en gezinsleven (artikel 8 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Op 7 april 2009 besliste de Eerste Kamer dat de Minister het wetsvoorstel moest aanpassen.

Lees meer over: