icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Samenwerking bij vliegverbod moet beter

Nieuws|Luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties en verzekeringsmaatschappijen moeten bij calamiteiten veel beter samenwerken. Dat is een van de conclusies uit het meldpunt dat de Consumentenbond na de aswolk opende. De bond heeft de resultaten van het meldpunt voorgelegd aan de Inspectie Verkeer & Waterstaat, die bij geconstateerde overtredingen boetes kan opleggen.

Gepubliceerd op:5 juli 2010


luchtvaart_12Uit de circa 200 reacties die bij het meldpunt binnenkwamen, bleek dat veel gedupeerde passagiers van het vliegverbod in april 2010 van het kastje naar de muur werden gestuurd. Onterecht, want de luchtvaartmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om bij calamiteiten als het vliegverbod de opvang van passagiers te verzorgen en te betalen. Brancheorganisaties moeten voor dit soort calamiteiten een draaiboek opstellen, waarin de coördinatie van informatievoorziening aan gestrande passagiers en het vergoeden van onkosten voor verzorging en langer verblijf glashelder worden vastgelegd. De bond gaat hier bij de organisaties op aandringen.

Falende informatievoorziening

Uit het meldpunt komt verder naar voren dat ruim tweederde van de gestrande passagiers onvoldoende of helemaal niet is geïnformeerd over hun rechten. Luchtvaartmaatschappijen zijn wettelijk verplicht deze informatie te verstrekken bij overboeking, langdurige vertraging of annulering van vluchten.