icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Tweede Kamer, versterk positie van consumenten!

Nieuws|De Tweede Kamer debatteert op 8 april over het consumentenbeleid. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op om de positie van consumenten te versterken door een aantal zaken wettelijk vast te leggen. Daarmee zijn consumenten beter beschermd bij colportage, het overstappen van internetprovider en het bellen naar 0900-nummers.

Gepubliceerd op:8 april 2010


  • De bescherming bij ongevraagde commerciĆ«le verkoop (colportage) blijkt onvoldoende waardoor consumenten met ongewenste contracten opgescheept worden. Daarom pleit de bond voor een Colporteer-me-niet register en moet de wettelijke bedenktijd gaan gelden voor verkoop op straat en in winkelgebieden.
  • Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat de afspraak tussen internetproviders en het Ministerie van EZ, dat 95% van de consumenten bij overstappen maximaal een dag zonder internet mag zitten, bij lange na niet wordt gehaald. Zo nodig moeten wettelijke sancties de providers dwingen de afspraken na te komen.
  • Het bellen naar 0900-nummers jaagt consumenten nog steeds op hoge kosten. De Consumentenbond wil dat na het bereiken van het vooraf gemelde maximumbedrag de rest van het gesprek gratis is en dat er een wettelijke verplichting komt om de geschatte wachttijd te melden.

Europese regels

De Tweede Kamer bespreekt ook het Europese richtlijnvoorstel voor Consumentenrechten, waarin een aantal consumentenrechten binnen Europa gelijk wordt getrokken. De huidige Nederlandse bescherming, vooral op het gebied van garantie en algemene voorwaarden, mag daar echter niet onder lijden.