icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Drinkwaterconsumenten in de kou

Nieuws|Goede bescherming van drinkwaterconsumenten is nog steeds ver te zoeken, dat concluderen de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en VEMW na lezing van het ontwerp-Drinkwaterbesluit. Ondanks dat de Tweede Kamer in 2008 gekozen heeft voor regulering van winsten en tarieven, is in het huidige voorstel geen sprake van effectief toezicht op deze sector. De consumentenorganisaties hebben in een brief aan de Tweede Kamer aangedrongen op strenge regels. In de loop van 2010 volgt het Kamerdebat.

Gepubliceerd op:13 januari 2010


De toezichthouder Drinkwater moet niet alleen in de gaten houden of drinkwaterbedrijven hun werk goed doen, maar ook gaan toezien op tariefregulering. Drinkwater is een monopoliemarkt met gereguleerde prijzen, maar het is niet de bedoeling dat daar torenhoge winsten worden gemaakt. Voor een eerlijke prijs van drinkwater is nodig dat het Drinkwaterbesluit duidelijke rekenregels geeft voor tariefregulering. Verder moet een onafhankelijke en deskundige toezichthouder erop toezien dat drinkwaterbedrijven die regels naleven.

Hoge winsten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat drinkwaterbedrijven de afgelopen jaren hoge winsten hebben uitgekeerd aan hun aandeelhouders. In de nieuwe Drinkwaterwet wordt een maximum gesteld dat er aan winst uitbetaald mag worden. Daarmee wordt een langgekoesterde wens van de Consumentenbond, namelijk een eerlijke prijs voor drinkwater, gerealiseerd. Maar het ontwerp-Drinkwaterbesluit draait de klok nu terug. Het geeft aan drinkwaterbedrijven veel te veel vrijheid om hoge tarieven te rekenen.