icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consument betaalt dubbele rekening voor zorg

Nieuws|De consument draait op voor de ondoelmatigheid in de zorg. Dit stelt de Consumentenbond in een eerste reactie op het rapport van de werkgroep curatieve zorg die ruim 6 miljard moet besparen in de verzekerde zorg. Naast een eigen risico van €775 adviseert de werkgroep een eigen bijdrage van €5 per huisartsbezoek én uitkleding van het verzekerd pakket. Zorgaanbieders en zorgverzekeraar blijven buiten schot.

Gepubliceerd op:1 april 2010


Met de verhoogde eigen bijdragen en het beperken van het verzekerd pakket krijgt de consument dubbel de rekening. Terwijl de kosten in de zorg oplopen, slaagt de verzekeraar er niet in om de juiste zorg tegen een scherpe prijs in te kopen, Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Er zijn voorbeelden van behandelingen die het ziekenhuis €400 kosten, waar de verzekeraar nu €2000 voor betaalt. €775 daarvan komt straks voor rekening van de consument. Dat is niet uit te leggen".

Consumenten hebben geen zicht op prijzen van behandelingen, hierin zijn grote verschillen tussen het ene en andere ziekenhuis. Ook is er een gemis aan enig zicht op de kwaliteit van de geboden zorg, maar wordt met een fors eigen risico wel de hoofdprijs betaald.

Alternatief

De Consumentenbond heeft een eigen plan voor de toekomst van de gezondheidszorg. Uitgangspunt van het alternatieve bezuinigingsplan is dat de zorg ook op lange termijn voor iedereen betaalbaar, toegankelijk, kwalitatief van hoog niveau en veilig moet zijn.