icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Krachtiger optreden tegen voedselbacteriën

Nieuws|De Consumentenbond en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roepen in een brief minister Klink van Volksgezondheid (VWS) op tot daadkrachtig optreden tegen de ESBL-bacterie op vlees. De minister moet ingrijpen en er voor zorgen dat boeren minder antibiotica gaan gebruiken in hun bedrijf.

Gepubliceerd op:21 juli 2010


binnenpag_ziekenhuisbacterieVWS geeft de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, tot op heden, uit handen aan het Ministerie van Landbouw en de supermarkt- en horecasector. Volgens VWS moeten zij aan de boeren vragen minder antibiotica te gebruiken in hun bedrijf. CBL en Consumentenbond vinden het afschuiven van de verantwoordelijkheid volstrekt onwenselijk.

Darmbacterie in vlees

ESBL is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en bacteriën resistent maakt voor bijna alle soorten antibiotica. Voor gezonde mensen zijn de bacteriën niet gevaarlijk maar de ESBL-bacteriën kunnen er voor zorgen dat antibiotica niet aanslaat bij zieken. Daarmee vormen ze een groot probleem voor de volksgezondheid. Naar schatting is zo'n 88% van het kippenvlees en 20% van het rundvlees en varkensvlees met ESBL besmet.

Lees ook: