icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Leefstijl geen basis voor zorgpremie

Nieuws|De Consumentenbond ziet niets in de voorstellen van de Raad voor Gezondheid en Zorg (RVZ) om premieverschillen voor de zorgverzekering mogelijk te maken op grond van leefstijl. Het voorstel druist in tegen de solidariteit, op basis van gezondheid, leeftijd en inkomen waarop het Nederlandse zorgstel is gebaseerd. De omgeving is van grote invloed op gezond gedrag van consumenten. Echter, causale verbanden tussen consumentengedrag en zorgbehoefte zijn volgens de Bond niet een op een te maken.

Gepubliceerd op:2 februari 2010


Uitvoering

 

Naast principiële heeft de bond ook praktische bezwaren. Er is uiteraard een relatie tussen leefstijl en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar het verband is niet dusdanig causaal dat je mensen erop af kunt rekenen. Hoe compenseert een uur hardlopen bij een 60-tig jarige een calorierijk dieet? De uitvoering van de maatregel en de handhaving op het gewenste gedrag zijn onmogelijk en druist in tegen de soevereiniteit van de consument. Moet de huisarts  de verzekeraar berichten wanneer een patiënt toch weer is gaan roken?
 
Gezonde voeding

 

De echte oplossing voor de verbetering van de leefstijl zit in het makkelijker maken van het kiezen voor gezond voedsel. De Consumentenbond pleit daarom al jaren voor één overkoepelend systeem: het verkeerslichtsysteem. Daarbij krijgen alle producten op de voorkant van de verpakking 'verkeerslichten' waarmee wordt aangegeven of een product veel of weinig verzadigd vet, suiker, zout en calorieën bevat. Daarnaast is een breed pakket aan maatregelen nodig om een gezonde omgeving te creëren. Het zou goed zijn als de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eerst op dit gebied zou doorpakken.