icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schone was voor 12 cent

Nieuws|Voor een schone was is geen duur A-merk wasmiddel nodig. Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoek van de Consumentenbond naar bontwasmiddelen. Een prima schone bonte was hoeft niet meer dan twaalf of dertien cent per wasbeurt te kosten.

Gepubliceerd op:16 juli 2010


Weliswaar komt een A-merk het beste uit de test, maar deze kost drieëndertig cent per wasbeurt, terwijl er huismerken zijn die bijna net zo goed scoren en tweeënhalf keer zo goedkoop zijn. Verder blijkt dat de vorm van het wasmiddel niets zegt over de prestaties. Van de vier wasmiddelen bovenaan de ranglijst én van de vier laagstscorende wasmiddelen zijn er twee in poedervorm en twee vloeibaar.

Testmethodiek
De Consumentenbond testte 25 bontwasmiddelen, in poedervorm en vloeibaar. In het laboratorium werden 1145 wasjes gedraaid, 2100 verse vlekken gemaakt en 1750 lapjes gewassen die uit 14 verschillende kleuren en textielsoorten bestonden. Het testoordeel werd voor het grootste deel bepaald door hoe schoon de was werd. Daarnaast beoordeelde de bond het kleurbehoud, de kleuroverdracht, de vergrauwing, zichtbare zeepresten en het gebruiksgemak.