icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verkeerslicht helpt bij gezonde keuze

Nieuws|Een speciale commissie van het Europees Parlement stemt dinsdag 16 maart over nieuwe regels voor de etikettering van levensmiddelen. Het is de bedoeling dat de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in producten duidelijker op de verpakking wordt vermeld. Dat is een goed uitgangspunt, maar de plannen gaan de Consumentenbond niet ver genoeg. Samen met andere Europese consumentenorganisaties pleit de bond voor de invoering van het 'verkeerslichtensysteem'.

Gepubliceerd op:12 maart 2010


De verkeerslichten geven aan de hand van groene, oranje en rode bolletjes in één oogopslag duidelijke informatie over de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en zout. De Europese Commissie stelt een ander systeem voor, maar dat is minder begrijpelijk omdat de consument dan alleen ingewikkelde percentages ziet en niet het gemak heeft van een duidelijke kleurcodering. Het verkeerslichtensysteem helpt consumenten bij het maken van de gezonde keuze, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Omzetverlies

Helaas zijn de meeste fabrikanten van levensmiddelen fel tegen verkeerslichten op de verpakking. Waarschijnlijk vrezen ze voor omzetverlies, omdat de klant hiermee eenvoudig kan zien welke producten veel verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Voor de Consumentenbond is dat geen steekhoudend argument. Consumenten hebben recht op duidelijke en eerlijke informatie en de kleine lettertjes achterop het etiket zijn daarbij niet toereikend. Bovendien snijdt het mes met het verkeerslichtensysteem aan twee kanten: de klant kan op basis van duidelijke informatie een weloverwogen keuze maken en het stimuleert fabrikanten om hun producten verder te verbeteren. De bond heeft de Nederlandse Europarlementariërs opgeroepen vóór de verkeerslichten te stemmen.