icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Actie 'Op de Bonnenfooi' verzilvert verlopen cadeaubonnen

Nieuws | Bedrijven die cadeaubonnen uitgeven, verdienen flink aan consumenten die de bonnen niet verzilveren: elk jaar verspillen consumenten voor ongeveer €5 miljoen aan cadeaubonnen. Cadeaubonnen mogen niet beperkt houdbaar zijn, stelt de Consumentenbond. De bon is tenslotte betaald. De Consumentenbond roept consumenten op om verlopen bonnen naar de bond te sturen voor de actie ‘Op de bonnenfooi’. De bond wil het openstaande bedrag alsnog bij de bedrijven verzilveren. Elke euro die door de actie vrijkomt, gaat naar een goed doel.

Gepubliceerd op:  24 maart 2011


cadeaubon"5 miljoen aan cadeaubonnen blijft jaarlijks in de keukenla"

Een cadeaubon is vaak beperkt geldig, niet overal in te wisselen en bij een faillissement kunnen consumenten naar het geld fluiten. Wettelijk is het  toegestaan, maar dat betekent niet dat consumenten helemaal niets kunnen doen. Wie nog verlopen cadeaubonnen heeft, kan die nu zinvol  inzetten.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Haal ze uit de keukenla en stuur ze naar ons op. Wij willen ongeldige bonnen verzamelen om de bonnenbedrijven daarmee te confronteren”. Uit een enquête onder ruim 3200 leden van het Consumentenbondpanel blijkt dat 90% de afgelopen vijf jaar een cadeaubon heeft gekregen en 56% deed in het afgelopen jaar zelf een bon aan iemand cadeau. Van de ondervraagden heeft 26% op dit moment een cadeaubon in de spreekwoordelijke keukenla liggen. 13% heeft weleens een bon weggegooid, meestal omdat de geldigheid verstreken was. Het volledige artikel staat in de Consumentengids van april 2011.

Meedoen

Elke euro die door de bonnen vrijkomt, gaat naar een goed doel. Consumenten die bonnen inzenden, kunnen aangeven aan welk van de volgende vijf goede doelen zij willen steunen: KWF Kankerbestrijding, Unicef, Wereld Natuurfonds, Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen. De ongeldige cadeaubonnen kunnen naar:

Consumentenbond
t.a.v. A-Team
Antwoordnummer 2259
2502 XB Den Haag (Postzegel niet nodig)

Verzilveren

Een cadeaubon is een overeenkomst waarbij wordt betaald voor een stukje papier, waarvan de dienst of goederen later worden geleverd. De uitgever mag een geldigheidsduur hanteren van minimaal één jaar. Als een bedrijf bonnen uitgeeft met een kortere geldigheid, dan is dat in strijd met de wet. Een bon met een uitgiftedatum is wettelijk vijf jaar geldig. Bonnen zonder vervaldatum of geldigheidsduur zijn volgens de wet onbeperkt geldig. Combée: ‘wij vinden dat alle cadeaubonnen onbeperkt geldig moeten zijn. Er is voor de bon betaald, het geld is binnen. Aan de beperkte geldigheid verdienen bonnenbedrijven geld, doordat consumenten hun cadeaubon vaak niet op tijd verzilveren’.