icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Belastingaangifte zelf doen steeds populairder

Nieuws|60% van de Nederlanders regelt dit jaar zelf de aangifte inkomstenbelasting, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat is 25% meer dan in 2012. De meerderheid gebruikt de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst. Zij moeten opletten: in 5% van de vooraf door de fiscus ingevulde gegevens vonden de ondervraagde consumenten fouten.

Gepubliceerd op:20 maart 2013


In de vooraf ingevulde  aangiften zaten uiteenlopende fouten. Eén persoon werd zelfs geconfronteerd met spaargeld, een tweede huis én een aandelenkapitaal dat hij niet bezit. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De fouten laten zien hoe belangrijk het is de aangifte goed te controleren. Ook al heeft  de fiscus het voorwerk  gedaan, je bent zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Niet ongezien indienen dus!' Fouten in de aangifte zijn  nog eenvoudig te herstellen totdat de fiscus de definitieve aanslag oplegt. In het aangifteprogramma op de computer kunnen consumenten de verstuurde aangifte opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en weer insturen. 

Hulp

De mensen die wel hulp inroepen, doen dat het vaakst bij een betaalde expert (19%). Ook doet menigeen een beroep op de partner (14%) of op de adviezen van familie of kennissen (14%). De vakbond of ouderenbond wordt door 4% geraadpleegd. Bij de Consumentenbond is een gratis Minigids Belastingaangifte aan te vragen met tips en er staat veel belastinginformatie op consumentenbond.nl

Meer informatie:

Meer uitkomsten van het onderzoek