icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Heibel over Duits matrasschuim

Nieuws | Het Duitse chemieconcern BASF waarschuwde begin oktober fabrikanten dat er mogelijk ruim een maand lang een te hoge concentratie dichloorbenzeen terecht zou zijn gekomen in een component van schuimvulling voor onder andere matrassen. Matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland legden de productie onmiddellijk stil en de Duitse matrasindustrie sloeg groot alarm. Inmiddels verzekert BASF dat er geen gezondheidsgevaar is.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  12 oktober 2017

Bijgewerkt op:  13 oktober 2017

gifstoffen-foam-matras

Nieuwe informatie

In de avond van 12 oktober heeft BASF Duitsland via een persbericht verklaard dat er op basis van 'nader onderzoek geen reden is om uit te gaan van een gevaar voor de gezondheid'. De concentraties dichloorbenzeen in het onderzochte materiaal zouden 'laag' zijn.

Schadelijk

Dichloorbenzeen is een component van TDI, een belangrijk onderdeel van polyurethaanschuim, ook wel PU-schuim genoemd. In hoge concentraties is dichloorbenzeen schadelijk voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt het mogelijk kanker. 

BASF stelde begin oktober fabrikanten op de hoogte dat er mogelijk door een productiefout tussen 25 augustus en 29 september een te hoge concentratie dichloorbenzeen terecht zou zijn gekomen in het TDI dat BASF produceert en dat verwerkt wordt in PU-schuim. PU-schuim is de meestgebruikte vulling voor matrassen van alle soorten. PU-schuim is de basis voor koudschuim, maar wordt ook verwerkt in traagschuim-, pocketvering- en binnenveringmatrassen.  

Emma-matras

De Duitse matrasindustrie sloeg groot alarm naar aanleiding van het bericht, en noemde de schade 'immens'. Matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland legden naar aanleiding van de waarschuwing van BASF onmiddellijk de productie stil om hun producten te onderzoeken. Zo ook Emma-matras, maker van onze Beste uit de Test. Emma-matras reageert verheugd op het bericht van BASF dat er 'geen sprake is van gezondheidsgevaar', maar zet desondanks haar eigen onderzoek ook voort.

Grondig luchten

BASF benadrukt dat het dichloorbenzeen dat gebruikt wordt voor de productie van PU-schuim snel vervliegt. Omdat dichloorbenzeen niet de enige vluchtige stof is die in (matras)schuimvulling gebruikt wordt, is het beter om een nieuwe matras eerst grondig te luchten voor je hem in gebruik neemt en opdekt. Heb je daar geen plaats voor, laat dan de eerste week elke dag na het slapen de matras luchten door al het beddengoed eraf te halen en liefst het slaapkamerraam open te laten.

Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kunnen consumenten zich het best melden bij de winkel of de fabrikant.

Later vandaag verschijnt er ook een bericht op de website van BASF Nederland.

Lees ook: