icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2022

23 december 2022

Belangrijke overwinning: Meta schikt in VS voor $725 miljoen

Facebook-moederbedrijf Meta is in de VS een schadevergoeding van bijna driekwart miljard dollar overeengekomen voor het illegaal delen van gebruikersgegevens. De uitspraak is ook belangrijk voor de rechtszaak die de Consumentenbond samen met Data Privacy Stichting voert tegen Facebook.

22 december 2022

Consumentenbond sleept Transavia voor de rechter

De Consumentenbond sleept Transavia voor de rechter om de luchtvaartmaatschappij te dwingen reizigers te compenseren voor geannuleerde of gewijzigde vluchten. Ondanks verschillende gesprekken blijft Transavia structureel claims van gedupeerde reizigers afwijzen.

21 december 2022

Volkswagen opnieuw voor rechter om sjoemeldiesels

Op woensdag 21 december staat Volkswagen AG opnieuw voor de rechter voor het verkopen van een sjoemeldiesel. De zaak is namens een consument aangespannen door de Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) in samenwerking met de Consumentenbond.

20 december 2022

Geld terug voor ongebruikte misleidende Fletcher hotelvouchers

Op aandringen van de Consumentenbond geven DPG Media en SocialDeal geld terug voor ongebruikte hotelvouchers van Fletcher. De Consumentenbond vindt de vouchers die deze bedrijven verkopen misleidend. In advertenties overdrijft hotelketen Fletcher het aanbod, verstopt het bijkomende kosten en zijn de vouchers amper in te wisselen.

12 december 2022

Nieuwe leden Raad van Toezicht Consumentenbond benoemd

Op zaterdag 10 december heeft de Bondsraad van de Consumentenbond 3 nieuwe leden in de Raad van Toezicht benoemd. Tim Kraaier treedt per 1 januari 2023 aan, Hanneke van Essen en Anna van Duin zullen per 1 januari 2024 de Raad versterken.

5 december 2022

Consumentenbond: aanpassing vergoeding GGZ- en wijkzorg in strijd met wet

Zorgverzekeraars handelen tegen de Zorgverzekeringswet als zij tornen aan de vergoedingen voor GGZ- en wijkzorg. Dat stelt de Consumentenbond maandag 5 december 2022 in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

1 december 2022

Bondsraadvergadering

Op 10 december houdt de Bondsraad zijn najaarsvergadering. Op de agenda staat onder meer de begroting 2023.

30 november 2022

Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.

24 november 2022

Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.

15 november 2022

Nieuwe zorgpremies bekend: Consumentenbond waarschuwt voor valkuilen in voorwaarden

De zorgpremies voor 2023 zijn bekend. Controleer goed de voorwaarden van je zorgverzekering. Naast de premie, kunnen namelijk ook de voorwaarden en de contractering veranderd zijn. En er zijn een aantal valkuilen.

11 november 2022

Consumentenbond dagvaardt KLM wegens verkeerd informeren klanten

De Consumentenbond heeft KLM gedagvaard, omdat de luchtvaartmaatschappij klanten van het failliete D-Reizen verkeerd informeerde. Honderden gedupeerden wachten daardoor nog altijd op het geld van hun geannuleerde KLM-vlucht.

9 november 2022

Nederlandse rechtbank mag over TikTok-zaak oordelen

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond hebben een eerste succes geboekt in de collectieve actie tegen TikTok. De Nederlandse rechter stelt vast dat zij bevoegd is om de claims van de Stichting tegen TikTok te beoordelen.

8 november 2022

Budget Energie haalt bakzeil en gaat op jaarbasis salderen

Budget Energie gaat alsnog zonnestroom van klanten jaarlijks salderen in plaats van maandelijks. De Consumentenbond is blij met deze draai en gaat ervan uit dat de leverancier nu zonnepaneelbezitters ook niet langer meer uitsluit van hun aanbod in energievergelijkers.

4 november 2022

Eerste succes in Spaartaksclaim

Consumenten die te veel spaartaks hebben betaald, maar daartegen (nog) geen bezwaar hebben gemaakt, worden waarschijnlijk toch gecompenseerd. De Bond voor Belastingbetalers, de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en de Consumentenbond bereikten een akkoord met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst.

2 november 2022

Consumentenbond roept op tot burgerberaad duurzame voeding

De Consumentenbond roept de ministers Adema (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) op om opdracht te geven voor een burgerberaad over duurzame voeding. Daarmee krijgen consumenten een belangrijke stem in de discussie over een duurzamer voedselsysteem.

1 november 2022

Budget Energie uit Energievergelijker om negeren salderingsregels

De Consumentenbond haalt Budget Energie uit zijn Energievergelijker omdat het bedrijf de regels rondom salderen negeert. Budget Energie verrekent de opbrengst van zonnepanelen van klanten maandelijks met hun stroomverbruik in plaats van per jaar.

31 oktober 2022

Schiphol verlengt compensatieregeling na gesprekken Consumentenbond

Schiphol verlengt zijn compensatieregeling voor gemiste vluchten, na gesprekken met de Consumentenbond. De compensatieregeling liep oorspronkelijk van 23 april tot 12 augustus, maar is verlengd tot en met 31 oktober 2022.

26 oktober 2022

Consumentenbond opent meldpunt 'Eerlijk is eerlijk'

De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend voor klachten over bedrijven die de huidige economische situatie misbruiken om er zelf beter van te worden. Hiermee wil de Consumentenbond zicht krijgen op overtredingen, buitensporige, stiekeme of onnodige prijsstijgingen en andere misdragingen die ten koste gaan van consumenten.

24 oktober 2022

Budgetmerken gemiddeld 50% goedkoper dan A-merken

Consumenten die alleen budgetmerken kopen in de supermarkt zijn gemiddeld de helft goedkoper uit dan wanneer ze alleen A-merken kopen. Dat blijkt uit een uitgebreide prijspeiling van de Consumentenbond. Vier jaar geleden was het prijsverschil nog 40%.

21 oktober 2022

Supermarkten vaak in de fout met prijzen van aanbiedingen

Supermarkten rekenen vaak de verkeerde prijs voor aanbiedingen. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Hierdoor betalen consumenten aan de kassa vaak meer dan in de winkel staat aangegeven.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in