icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops: Make-up sets voor kinderen

Producten die je uit buitenlandse webwinkels koopt voldoen niet altijd aan EU veiligheidsregels. Van de 11 make-up sets voor kinderen die wij kochten waren er slechts 2 voorzien van alle verplichte informatie.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:6 april 2020

cb19_amazon_makeupseries

Wat is het probleem?

Wanneer een website in het Nederlands is en in Nederland levert, kan het zijn dat het product toch niet uit de EU komt. En deze producten voldoen niet altijd aan EU-veiligheidsregels.

Wij bestelden 11 make-up sets voor kinderen en controleerden of op de producten de juiste informatie vermeld staat en of het gehalte aan metalen binnen de Europese normen ligt. 

Conclusie: de meeste van deze make-up sets mogen in Nederland niet verkocht worden. Er ontbreekt veel verplichte informatie of de informatie is in het Chinees. Ook zitten er veel spelfouten in de ingrediëntenlijsten. Daarnaast bevatten 3 producten te veel lood en 2 te veel antimoon. 

Onduidelijke ingrediëntenlijst

Disney princess met bol

Producten zonder (leesbare, complete of correcte) ingrediëntenlijst kunnen een risico zijn. Krijg je een allergische reactie of andere problemen? Dan is het niet te achterhalen welk ingrediënt de boosdoener is.

Bovendien kan niemand controleren of de ingrediënten zijn toegestaan in Europa. Meer dan 1300 ingrediënten zijn niet toegestaan in Europa en ruim 250 alleen onder strenge voorwaarden. Op 4 van de 11 door ons gekochte producten staat geen (leesbare) ingrediëntenlijst. 

Stonden deze er wel op, dan controleerden we of deze zijn toegestaan in de EU. We kwamen geen ingrediënten tegen die helemaal verboden zijn. Maar verschillende ingrediënten die we tegenkwamen moeten met mate gebruikt worden, zeker bij kinderen.

Wees alert op make-up sets met de volgende stoffen:

  • petrolatum
  • propylparabenen
  • triethanolamine
  • talc
  • kleurstof CI 17200
  • parfum

Voor deze ingrediënten gelden beperkende regels voor het gebruik.

Zware metalen

Veel metalen zijn niet toegestaan in cosmetica. En een deel alleen onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld om een bepaalde kleur aan oogschaduw te geven.

In de Europese regelgeving staat dat ‘sporen van’ metalen alleen zijn toegestaan mits deze dermate laag zijn dat ze technisch onvermijdbaar zijn. Ze mogen geen gevaar vormen voor je gezondheid. 

Duitsland heeft limieten ingevoerd om de term 'sporen' af te bakenen voor bepaalde zware metalen.

Wij onderzochten de 11 make-upsetjes op de aanwezigheid van een  zware metalen. We hebben de uitkomsten vergeleken we met de limieten die Duitsland hanteeert. 

Bij 2 zware metalen, namelijk lood en antimoon, werden die  limieten overschreden.

Lood

Een te grote blootstelling aan lood kan een negatief effect hebben op tal van organen, op het centrale zenuwstelsel en de nieren. Het kan ook zorgen voor verstoring van de aanmaak van rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. In de set van Chez Nino vonden we 950 mg/kg lood daar waar 2,0 mg/kg is toegestaan. Dat is 425 keer zoveel als toegestaan. In 2 andere producten vonden we tot 5 keer meer dan is toegestaan. 

Antimoon

Antimoon is ook een mogelijk kankerverwekkende stof. De gestelde limiet voor algemene cosmetica is 0,5 mg/kg, die werd door 2producten overschreden. 

Minder strenge regels buiten de EU

Buiten Europa gelden andere, vaak minder strenge regels. Ook in de Verenigde Staten gelden niet dezelfde regels voor productveiligheid.

Verder is het goed te weten dat er in China andere regels gelden als het gaat om dierproeven. 

Lees meer over ingrediënten in persoonlijke verzorgingsproducten

Producten nog wel verkrijgbaar in Nederland

Het is niet zo dat al deze ingrediënten nooit voorkomen in producten die je in Nederlandse winkels kunt kopen. Ook voldoen niet altijd alle producten die in Nederland worden aangeboden aan de cosmetica-richtlijn. Verschil is wel dat de in Europa verkrijgbare producten door de autoriteiten van de markt gehaald kunnen worden. 

Het is daarom verstandiger deze producten bij een Europese aanbieder te kopen van een Europese fabrikant.

Om welke producten gaat het?

Wat heeft de Consumentenbond gedaan?

We hebben van de producten gecontroleerd of de verplichte informatie op de verpakking stond en deze correct was. De meeste producten mogen door het ontbreken van informatie al niet in Nederlandse winkels verkocht worden.

We hebben bij de winkels melding gemaakt van onze bevindingen en verzocht de producten van de markt te halen. 

  • Amazon heeft na onze melding aangegeven alle producten van de markt te halen. Op 1 product na is dat gebeurd. 
  • AliExpress geeft aan dat de producten volgens hun Product Listing Policy niet verboden zijn of wel gecontroleerde items zijn. Ze verwijzen vervolgens naar de documenten in het Chinees.
    De winkel blijft de producten verkopen.
  • Wish: onduidelijk hoe een klacht ingediend kan worden. Via het supportcenter komen we in een 'chatbot' die verwijst naar het retour- en geldteruggave-beleid. Onze review is niet geplaatst. 

Wat kun je zelf doen?

Koop cosmetica bij een Europese (online) winkel van een Europese fabrikant. Alleen dan kan de Nederlandse toezichthouder - de NVWA - indien nodig ingrijpen.

Koop je cosmetica online?

  • Controleer dan op de website of er staat wie de fabrikant is en waar deze is gevestigd.
  • Koop geen merkloze producten. 
  • Bekijk verder of de ingrediënten op de site vermeld staan of op foto's van de verpakking. 
  • Kijk ook of het mogelijk is om een klacht in te dienen bij de winkel en/of fabrikant. 

Op elk cosmeticaproduct - dus ook op die voor kinderen - moet bepaalde informatie staan. In het geval van klachten kun je dan zelf een melding maken bij de fabrikant en bij de NVWA. 

Op de verpakking/het product moet volgens Europese richtlijnen vermeld staan:

  • De naam of de handelsnaam en het adres van de verantwoordelijke persoon.
  • Land van herkomst.
  • De inhoud van de verpakking in gram of milliliter.
  • De maximale houdbaarheidsdatum.
  • De bijzondere voorzorgen in verband met het gebruik indien van toepassing.
  • Batchnummer van het product.
  • Functie van het product (indien niet direct duidelijk)
  • Een lijst van ingrediënten (INCI).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
  • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
    Nieuws | 24 nov.

    Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

    De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.