! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops: Make-up sets voor kinderen

Producten die je uit buitenlandse webwinkels koopt voldoen niet altijd aan EU veiligheidsregels. Van de 11 make-up sets voor kinderen die wij kochten waren er slechts 2 voorzien van alle verplichte informatie.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 6 april 2020

Wat is het probleem?

Wanneer een website in het Nederlands is en in Nederland levert, kan het zijn dat het product toch niet uit de EU komt. En deze producten voldoen niet altijd aan EU-veiligheidsregels.

Wij bestelden 11 make-up sets voor kinderen en controleerden of op de producten de juiste informatie vermeld staat en of het gehalte aan metalen binnen de Europese normen ligt. 

Conclusie: de meeste van deze make-up sets mogen in Nederland niet verkocht worden. Er ontbreekt veel verplichte informatie of de informatie is in het Chinees. Ook zitten er veel spelfouten in de ingrediëntenlijsten. Daarnaast bevatten 3 producten te veel lood en 2 te veel antimoon. 

Onduidelijke ingrediëntenlijst

Disney princess met bol

Producten zonder (leesbare, complete of correcte) ingrediëntenlijst kunnen een risico zijn. Krijg je een allergische reactie of andere problemen? Dan is het niet te achterhalen welk ingrediënt de boosdoener is.

Bovendien kan niemand controleren of de ingrediënten zijn toegestaan in Europa. Meer dan 1300 ingrediënten zijn niet toegestaan in Europa en ruim 250 alleen onder strenge voorwaarden. Op 4 van de 11 door ons gekochte producten staat geen (leesbare) ingrediëntenlijst. 

Stonden deze er wel op, dan controleerden we of deze zijn toegestaan in de EU. We kwamen geen ingrediënten tegen die helemaal verboden zijn. Maar verschillende ingrediënten die we tegenkwamen moeten met mate gebruikt worden, zeker bij kinderen.

Wees alert op make-up sets met de volgende stoffen:

 • petrolatum
 • propylparabenen
 • triethanolamine
 • talc
 • kleurstof CI 17200
 • parfum

Voor deze ingrediënten gelden beperkende regels voor het gebruik.

Zware metalen

Veel metalen zijn niet toegestaan in cosmetica. En een deel alleen onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld om een bepaalde kleur aan oogschaduw te geven.

In de Europese regelgeving staat dat ‘sporen van’ metalen alleen zijn toegestaan mits deze dermate laag zijn dat ze technisch onvermijdbaar zijn. Ze mogen geen gevaar vormen voor je gezondheid. 

Duitsland heeft limieten ingevoerd om de term 'sporen' af te bakenen voor bepaalde zware metalen.

Wij onderzochten de 11 make-upsetjes op de aanwezigheid van een  zware metalen. We hebben de uitkomsten vergeleken we met de limieten die Duitsland hanteeert. 

Bij 2 zware metalen, namelijk lood en antimoon, werden die  limieten overschreden.

Lood

Een te grote blootstelling aan lood kan een negatief effect hebben op tal van organen, op het centrale zenuwstelsel en de nieren. Het kan ook zorgen voor verstoring van de aanmaak van rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. In de set van Chez Nino vonden we 950 mg/kg lood daar waar 2,0 mg/kg is toegestaan. Dat is 425 keer zoveel als toegestaan. In 2 andere producten vonden we tot 5 keer meer dan is toegestaan. 

Antimoon

Antimoon is ook een mogelijk kankerverwekkende stof. De gestelde limiet voor algemene cosmetica is 0,5 mg/kg, die werd door 2producten overschreden. 

Minder strenge regels buiten de EU

Buiten Europa gelden andere, vaak minder strenge regels. Ook in de Verenigde Staten gelden niet dezelfde regels voor productveiligheid.

Verder is het goed te weten dat er in China andere regels gelden als het gaat om dierproeven. 

Lees meer over ingrediënten in persoonlijke verzorgingsproducten

Producten nog wel verkrijgbaar in Nederland

Het is niet zo dat al deze ingrediënten nooit voorkomen in producten die je in Nederlandse winkels kunt kopen. Ook voldoen niet altijd alle producten die in Nederland worden aangeboden aan de cosmetica-richtlijn. Verschil is wel dat de in Europa verkrijgbare producten door de autoriteiten van de markt gehaald kunnen worden. 

Het is daarom verstandiger deze producten bij een Europese aanbieder te kopen van een Europese fabrikant.

Om welke producten gaat het?

Wat heeft de Consumentenbond gedaan?

We hebben van de producten gecontroleerd of de verplichte informatie op de verpakking stond en deze correct was. De meeste producten mogen door het ontbreken van informatie al niet in Nederlandse winkels verkocht worden.

We hebben bij de winkels melding gemaakt van onze bevindingen en verzocht de producten van de markt te halen. 

 • Amazon heeft na onze melding aangegeven alle producten van de markt te halen. Op 1 product na is dat gebeurd. 
 • AliExpres geeft aan dat de producten volgens hun Product Listing Policy niet verboden zijn of wel gecontroleerde items zijn. Ze verwijzen vervolgens naar de documenten in het Chinees.
  De winkel blijft de producten verkopen.
 • Wish: onduidelijk hoe een klacht ingediend kan worden. Via het supportcenter komen we in een 'chatbot' die verwijst naar het retour- en geldteruggave-beleid. Onze review is niet geplaatst. 

Wat kun je zelf doen?

Koop cosmetica bij een Europese (online) winkel van een Europese fabrikant. Alleen dan kan de Nederlandse toezichthouder - de NVWA - indien nodig ingrijpen.

Koop je cosmetica online?

 • Controleer dan op de website of er staat wie de fabrikant is en waar deze is gevestigd.
 • Koop geen merkloze producten. 
 • Bekijk verder of de ingrediënten op de site vermeld staan of op foto's van de verpakking. 
 • Kijk ook of het mogelijk is om een klacht in te dienen bij de winkel en/of fabrikant. 

Op elk cosmeticaproduct - dus ook op die voor kinderen - moet bepaalde informatie staan. In het geval van klachten kun je dan zelf een melding maken bij de fabrikant en bij de NVWA. 

Op de verpakking/het product moet volgens Europese richtlijnen vermeld staan:

 • De naam of de handelsnaam en het adres van de verantwoordelijke persoon.
 • Land van herkomst.
 • De inhoud van de verpakking in gram of milliliter.
 • De maximale houdbaarheidsdatum.
 • De bijzondere voorzorgen in verband met het gebruik indien van toepassing.
 • Batchnummer van het product.
 • Functie van het product (indien niet direct duidelijk)
 • Een lijst van ingrediënten (INCI).

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • ICS GO Card
  Eerste indruk | 28 sep.

  ICS Go Card

  Creditcarduitgever ICS introduceert een nieuwe kaart: de ICS Go Card. Het is een creditcard waar je zelf geld op moet zetten. Voordeel is dat er geen inkomenseis is en geen BKR-toetsing.
 • Datingsite nieuws
  Nieuws | 6 jul.

  Datingsites en -apps zijn duur en de kans op succes klein

  De kans om de ware te vinden via een datingsite of -app is klein. Bovendien zijn de platforms soms duur en zijn ze lang niet altijd duidelijk over wat ze precies kosten.
 • Bestelfraude
  Nieuws | 29 jun.

  Afterpay past beveiliging aan na kritiek Consumentenbond

  Afterpay gaat alsnog een betere gebruikersverificatie invoeren om bestelfraude tegen te gaan. Dat meldt het bedrijf aan de Consumentenbond. In april riep de Consumentenbond Afterpay op om de beveiliging te verbeteren, nadat onderzoek aantoonde dat fraude via die dienst kinderlijk eenvoudig is.
 • Factuur zorgelijk
  23 jun.

  Niets besteld, wel een aanmaning

  Criminelen misbruiken de achterafbetaalsystemen Afterpay en Klarna. Ze geven de gegevens van een ander op bij het online-winkelen. Veel mensen krijgen daardoor aanmaningen voor niet-bestelde producten.