icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Sony Music Unlimited

Eerste indruk|Sony Music Unlimited is een streaming muziekdienst voor computer, Android en een hele waslijst aan Sony apparaten.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:20 april 2012


Merk Sony

Richtprijs € 4 (basic) en €10 (premium)


Type Music Unlimited


Sonu Music Unlimited-01

Wat is Sony Music Unlimited?

Sony Music Unlimited is een nieuwe streaming muziekdienst die tegen betaling toegang biedt tot zo'n 15 miljoen online nummers.

Om Sony Music Unlimited te gebruiken moet je een account aanmaken op de website van Sony of op het apparaat waar je de dienst wil gebruiken.

Er zijn twee abonnementsvormen:

 • Basic: voor €4 per maand streaming muziek luisteren via speciale radiozenders;
 • Premium: voor €10 per maand kun je ook afspeellijsten maken en losse nummers en albums toevoegen aan een bibliotheek. Daarnaast kun je maximaal 1000 nummers offline beluisteren.

Een abonnement is  per maand opzegbaar, betalen kan alleen met een creditcard. Op dit moment is er een gratis proefperiode van 30 dagen.

Op welke apparaten werkt het?

Sony Music Unlimited is te gebruiken op een computer met actuele browser. De dienst draait volledig op internet: je hoeft dus geen software te installeren.
Er zijn apps voor Android smartphones- en tablets. Versies voor iPhone en iPad zijn in de maak.
Daarnaast werkt Music Unlimited op een flink aantal Sony apparaten:  tv's, home cinema systemen, blu-rayspelers, Playstation 3 , Playstation Vita, PSP en de Sony Walkman mediaspelers.

Update 25 mei 2012
Vanaf vandaag is Sony Music Unlimited ook te gebruiken op apparaten met iOS (iPhone, iPad en iPod).

Benieuwd naar onze eerste ervaringen met Sony Music Unlimited? Lees de review.

Sony Music Unlimited: review

Na het succes van Spotify is het druk aan het front van de streaming muziekdiensten in Nederland. Na Deezer en Rara.nl  is er nu Sony Music Unlimited.

Net als Spotify heeft Sony Music Unlimited zo'n 15 miljoen nummers in de catalogus. Een belangrijk verschil met Spotify is dat er geen gratis abonnement is. Wel kun je 30 dagen gratis proefdraaien.

  Sony music

Account aanmaken

Abonnee worden van Sony Music Unlimited is simpel. Je moet een account aanmaken op de website van Sony of op het apparaat waarop je de dienst wilt gebruiken. Daarna moet je een abonnementsvorm kiezen en je creditcardgegevens invoeren. Zonder creditcard is er geen toegang mogelijk.

Aanbod

Voor €4 per maand kun je naar streaming muziek luisteren via speciale radiozenders. Met het premium €10 abonnement kun je afspeellijsten maken, losse nummers en albums toevoegen aan een bibliotheek en muziek offline beluisteren (handig als je onderweg bent).

Verschillende apparaten

Music Unlimited is onderdeel van het Sony Entertainment Network (voorheen Playstation Network). Met een account kun je naast muziek ook games en later dit jaar online videofilms huren.

Met een Sony Music Unlimited abonnement (en een internetverbinding) heb je overal ter wereld toegang tot je muziekcollectie. Dat kan via een browser op de computer, of op een Android tablet of smartphone. Een app voor de iPhone en iPad is in de maak. 

Daarnaast werkt de dienst op een lange reeks Sony apparaten: tv's, home cinema systemen, blu-rayspelers, Playstation 3, Playstation Vita, PSP en de Sony Walkman mediaspelers.  

We probeerden Sony Music Unlimited op een pc, een Sony Xperia play smartphone en een Playstation Vita.

Tevreden 

Over het algemeen zijn we tevreden over de werking: de vormgeving en het gebruiksgemak is in orde. Hier en daar haperde er soms wat op de versie in de browser op de pc (foutmeldingen bij inloggen en zoeken). Op de Xperia smartphone zijn de buttons van de kanalen en afspeellijsten wat klein.

Op de Playstation Vita werkt alles naar behoren, een groot nadeel is echter dat je in de app moet blijven om muziek te luisteren. Even internetten en muziek luisteren, zoals op een smartphone, is er niet bij. Zodra je de browser opent sluit de app zich.

Uitgebreide collectie

Het aanbod van Music Unlimited is vergelijkbaar met dat van Spotify of Deezer. Ook hier geen Beatles en Led Zeppelin, maar in tegenstelling tot Spotify wel de uitgebreide discografie van Bob Dylan. Liefhebbers van  meer obscure muziek komen ook goed aan hun trekken. Ook Nederlandse artiesten zijn goed vertegenwoordigd (van Marco Borsato tot Spinvis).  

Muziek ontdekken

Een groot voordeel van streaming muziekdiensten zijn de manieren om nieuwe muziek te ontdekken. Sony Music Unlimited heeft kanalen met muziek per genre, thema (Relax of Upbeat, Morning of Evening etc.) of per artiest (alleen beschikbaar voor premium abonnees). Daarnaast krijg je bij het afspelen van albums en nummers suggesties voor vergelijkbare muziek. Dat leidt in veel gevallen tot goede resultaten.

Sony Music Unlimited 

Op de startpagina van Music Unlimited staat een overzicht van nieuwe albums. Onder het kopje 'u kunt hiervan houden' staat een lijst met nummers die passen bij je luistergedrag. De lijst is gebaseerd op de muziek die je al hebt geluisterd. Als het goed is wordt deze lijst naar verloop tijd nauwkeuriger.

Slimmere Spotify

Al met al is er voor de doorsnee muziekliefhebber voldoende mogelijkheid om veel nieuwe muziek te leren kennen. Zo goed en uitgebreid als Spotify is Music Unlimited niet op dit punt. Spotify heeft meer extra's en slimmere manieren om muziek te ontdekken en te delen. Denk aan de apps van muzieksites en connecties met applicaties  als Last.fm.

Music Sync

Erg handig is de Music Sync functie om eigen muziek op je harde schijf toe te voegen aan de muziekbibliotheek. Het programmaatje matcht de bestanden met het aanbod van Music Unlimited en voegt ze automatisch toe. De dienst werkt ongeveer zoals iTunes Match van Apple.

Conclusie

Sony Music Unlimited is een interessante nieuwkomer op de drukke markt van streaming muziekdiensten. Het muziekaanbod is ongeveer zo groot als dat van Spotify (15 miljoen nummers) en inhoudelijk vergelijkbaar. Voor hetzelfde geld (€10) koop je min of meer dezelfde mogelijkheden. Spotify heeft echter slimmere manieren om muziek te ontdekken en te delen. Vooral als je bepaalde Sony apparaten hebt, is de dienst een uitkomst. Heb je een iPhone of iPad dan heb je vooralsnog weinig aan Sony Music Unlimited. 

Update 25 mei 2012
Vanaf vandaag is Sony Music Unlimited ook te gebruiken op apparaten met iOS (iPhone, iPad en iPod).

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • koptelefoon-apple-Xiaomi-
  Eerste indruk  |  11 jan.

  Xiaomi Airdots versus Apple Airpods

  Eind 2016 bracht Apple de Airpods op de markt. Het Chinese Xiaomi volgde vorig jaar met vergelijkbare oordopjes, de Airdots. Wat zijn de verschillen?
 • YouTube-Premium-1
  Eerste indruk  |  17 sep.

  YouTube Premium

  YouTube heeft sinds kort een abonnement: YouTube premium. Hiermee luister je muziek en kijk je YouTube video’s zonder reclame.
 • eneby-speaker-ikea-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  23 aug.

  Ikea Eneby

  Een bluetooth-speaker van Ikea. De stoffen voorkant geeft de speaker een klassiek uiterlijk. Maar we hebben beter geluid gehoord.
 • Lola-Black-joggen
  Eerste indruk  |  20 mrt.

  Mighty voor Spotify

  Met de Mighty Audio muziekspeler kun je naar Spotify luisteren zonder smartphone. Ideaal tijdens het hardlopen?