icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Chromecast (2018)

Eerste indruk|De Chromecast is een klein goedkoop kastje waarmee je films, series en muziek kan streamen naar je tv. Nu is er een nieuwe versie op de markt met een nieuw design. Is deze beter dan zijn voorganger?

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Gepubliceerd op:20 november 2018


Merk Google

Prijs €39


Type Chromecast (2018 of V3)


google-chromecast-2018-eersteindruk

Conclusie: handig, maar niet vernieuwend

google-chromecast-2018-achter-tvDe Chromecast (2018) is een heel handig apparaatje om te streamen naar je televisie, maar hij is net zo handig als de Chromecast uit 2015. Nadat je de Chromecast hebt uitgepakt en geïnstalleerd zijn er geen merkbare verschillen te zien met de oudere Chromecast. 

Google vervangt met deze nieuwe Chromecast de oudere versie uit 2015 met dezelfde vraagprijs. In sommige webshops kun je de oude Chromecast nog kopen. Wil je een Chromecast hebben? Koop dan de nieuwste. Misschien komen er nog updates uit die alleen op deze nieuwere versie verschijnen. Heb je al een Chromecast, dan is vervangen nu vrij zinloos.

Wat is een Chromecast

De Chromecast is een kleine mediaspeler waarmee je gemakkelijk vanaf je mobiel of tablet naar je televisie of audiosysteem kunt streamen. Denk aan series van Netflix en filmpjes van YouTube bij de Chromecast voor tv. Met de Chromecast Audio stream je muziek van Spotify of radiozenders van de NPO naar je audiosysteem. 

Je smartphone of tablet gebruik je als afstandsbediening om de Chromecast te bedienen. Aan het logo in een app kun je herkennen dat je de video of audio kunt streamen naar je Chromecast.

Lees meer over de Chromecast

chromecast

Wat is er nieuw?

Nieuw design, en beschikbaar in 2 kleuren

google-chromecast-2018-vs-2015De Chromecast is nu verkrijgbaar in zwart en wit, en de kleine ronde puck is wat kaler en mat. De vraag is hoe belangrijk het design is van een apparaatje dat achter je tv hangt. In principe zie je het apparaat niet meer wanneer je hem hebt geïnstalleerd.

15% sneller?

Deze nieuwe Chromecast zou volgens Google 15% sneller moeten zijn. In de praktijk merk je hier maar weinig van. Opstarten gaat niet sneller en ook bij het starten van een stream zie je geen duidelijk verschil. De nieuwe Chromecast en Chromecast uit 2015 zijn wel wat sneller dan de Chromecast-stick die in 2013 werd uitgebracht. 

60 beelden per seconde

De nieuwe Chromecast kan in full-hd 60 beelden per seconde streamen. In theorie betekent dat de beelden vloeiender zijn. Maar standaard hebben video’s maar 24 of 30 beelden per seconde. Video’s met 60 beelden per seconde zie je alleen bij uitzondering, bijvoorbeeld in bepaalde YouTube-video’s. Er zullen dus maar weinig video’s zijn waarbij je hier iets aan hebt.

Vernieuwingen in de toekomst?

google-chromecast-2018-hdmiDe toekomst moet gaan uitwijzen wat de grootste vernieuwingen zijn van deze nieuwe Chromecast. Google heeft aangegeven dat je deze nieuwe Chromecast kunt koppelen aan de Chromecast Audio om zo tegelijkertijd muziek af te spelen op beide apparaten. Maar waarschijnlijk komt deze mogelijkheid ook naar de Chromecast uit 2015.

Welke soorten Google Chromecast zijn er?

De Chromecast bestaat sinds 2013. Sinds de release zijn er verschillende versies uitgebracht. Lees de eerste indrukken van de andere versies:

Lees meer:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • televisie-4k
  13 aug.

  7 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. 7 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.
 • Ziggo GO Apple TV_1
  Eerste indruk  |  21 jul.

  Ziggo GO app voor tv

  Televisie kijken via een app op je tv? Vanaf nu is dat mogelijk bij Ziggo met de Ziggo GO app voor Android TV of Apple TV. Dat kan handig zijn, want het scheelt weer kabels en een extra kastje in huis. Wij probeerde de apps uit.
 • Apple TV start
  Eerste indruk  |  8 apr.

  Apple TV +

  Apple TV plus is een videodienst waarbij je voor €5 per maand naar tv-series kunt kijken. Dat klinkt als een goede deal, maar er is nog weinig te zien.
 • Disney tablet
  Eerste indruk  |  8 apr.

  Disney+

  Disney+ is de videostreamingdienst van het Amerikaanse bedrijf dat iedereen kent van de prachtige animatieproducties.