icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Gratis films en series streamen met mediaspelers, mag dat?

Je komt ze steeds vaker tegen, handige mediaspelers waarmee je gratis films en series kunt streamen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook: de kastjes worden binnenkort waarschijnlijk verboden. 
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  13 april 2017

mediaspelers-TV

Ons advies

Verwacht niet dat je met een relatief goedkoop kastje gratis en onbeperkt naar series en films mag kijken. In de praktijk kom je dan bedrogen uit! Daarnaast kan het gebruik lastiger zijn dan gedacht en valt de levering en ondersteuning in sommige gevallen erg tegen.

Wat is een mediaspeler?

Een mediaspeler (of mediabox) gebruik je om foto's, films en muziek af te spelen op je tv. Zo speel je gemakkelijk media af die je kunt streamen van het internet. Je kunt er vaak ook bestanden mee afspelen van een harde schijf, usb of je eigen computer.

Bekende mediaspelers zijn de Apple TV en de Google Chromecast. Maar er zijn ook veel onbekende mediaspelers die verkocht worden door kleine webshops. De verkopers beloven dat je met deze kastjes gratis films en series kan streamen waar je normaal flink voor moet betalen. 

Hoe werken deze mediaspelers?

Deze mediaspelers zijn in feite kleine computertjes. De verkoper kan gemakkelijk zelf kiezen met welke software hij het kastje verkoopt. Hij plaatst hierbij enkele add-ons (een soort apps) op het kastje waarmee je gemakkelijk toegang krijgt tot allerlei films en series zonder te betalen.

Is het toegestaan om gratis films en series te streamen?

Nee. Het is niet toegestaan om auteursrechtelijk materiaal uit een illegale bron te downloaden. Ook het streamen van auteursrechtelijk materiaal valt onder dit verbod. Als je via een dergelijke mediaspeler illegaal films of series bekijkt ben je dus in overtreding. 

Lees ook: 

Mogen dit soort mediaspelers wel verkocht worden?

Vooralsnog wel, maar niet voor lang. Op de kastjes zelf staan geen illegale films en series, maar ze verwijzen wel naar illegale media. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie heeft in een advies in de zaak tegen aanbieder Filmspeler aangegeven dat deze verkoopwijze illegaal is (bron: NOS). De advocaat-generaal vindt dat de verkoper van Filmspeler wist dat het illegaal is om te linken naar video's die auteursrechtelijk zijn beschermd. Daarnaast was er een duidelijk winstoogmerk met de verkoop van de kastjes. Eind april volgt er een uitspraak van het Europese Hof en het is zeer waarschijnlijk dat rechters de verkoop van de kastjes vervolgens zullen verbieden. 

Update: 26 april 2017
Het Europese Hof heeft geoordeeld dat de verkoop van mediaspelers die verwijzen naar illegale media een inbreuk op het auteursrecht zijn. De zaak wordt nu opnieuw voorgelegd aan de Nederlandse rechter en die moet bepalen of er inderdaad een schending van het auteursrecht plaatsvindt. Meestal volgt de rechter het oordeel van het Europese Hof. Een verkoopverbod van de kastjes ligt voor de hand.

Problemen met levering, gebruik en ondersteuning

Daarnaast krijgt de Consumentenbond veel klachten binnen over bedrijven die dit soort mediaspelers verkopen. Soms worden de kastjes helemaal niet geleverd na betaling. In andere gevallen wordt de software niet ondersteund, waardoor het kastje niet meer goed werkt. Ook het gebruiksgemak laat soms te wensen over, zoals we gemerkt hebben bij de Teevee Mediabox

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • section-tv-kijken-televisie
  Eerste indruk  |  31 okt.

  NLziet

  Bij NLziet kun je de programma's van NPO, RTL en SBS terugkijken in hoge kwaliteit. Nieuw is dat je ook live tv kunt kijken.
 • Netflix logo
  Eerste indruk  |  6 okt.

  Netflix

  Bij Netflix hoef je niet te zappen langs kanalen tot er iets leuks is, maar kun je een programma selecteren uit een ruime collectie en dat direct bekijken (streamen). Vanaf €8 is Netflix onbeperkt te gebruiken op verschillende apparaten; het abonnement is maandelijks opzegbaar.
 • apple_tv_4k_remote_topdown
  Eerste indruk  |  3 okt.

  Apple TV 4K

  Met de nieuwe Apple TV kun je video in 4K en HDR afspelen. Is dat je geld waard?
 • televisie-4k
  4 sep.

  6 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. Kun je daar nu al 4K-uitzendingen op kijken? Welke providers bieden 4K-abonnementen? 6 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.