icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe kun je tv kijken via internet?

Met een smart tv kun je gemakkelijk films en series kijken via internet. Wat oudere televisies maak je 'slim' met een mediaspeler, zoals Apple TV en Google Chromecast.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:17 februari 2015


Smart TV

 

Een Smart tv kun je (draadloos) aansluiten op internet, zonder dat je de computer hoeft aan te zetten. De meeste televisies uit onze test hebben een menu met apps. Alle grote fabrikanten hebben op hun smart-tv's Netflix, YouTube en 'uitzending gemist' van de NPO, SBS en RTL. Vaak hebben ze Pathé Thuis en Videoland om een film te huren.  

Maak je oude tv smart 

Heeft je hd-tv geen smart menu, maar wil je wel internet? Dan kun je hem verbinden met een apparaatje dat wel internet heeft. Met een mediaspeler kun je foto's, films en muziek streamen vanuit de computer, netwerkschijf of de cloud naar bijvoorbeeld je tv in de huiskamer. In het dossier mediaspelers lees je meer over mediaspelers en kun je prijzen vergelijken. Hieronder bespreken we twee populaire en gebruiksvriendelijke mediaspelers: de Apple TV en Google Chromecast.

Apple TV

apple tvApple TV is een kastje van €180 dat je tv met de computer en internet verbindt, en met andere Apple-apparaten. Met Apple TV huur en bekijk je een online film direct op een hd-tv. Het biedt Netflix, maar biedt geen apps van andere diensten of uitzending gemist. Wel kun je vaak draadloos video vanaf een tablet, laptop of smartphone afspelen. Dat doe je via Airplay. De vorige  Apple TV is nog steeds te koop. Daarmee kun je een stuk minder dan met de nieuwste versie, maar hij is met €80 dan ook een stuk goedkoper.

Google Chromecast   

 

Met Google Chromecast (€35) speel je video (en muziek) van internet af op een tv. Google Chromecast heeft geen eigen menu of afstandsbediening: je bedient hem met een smartphone of tablet met Android of iOS. De bestanden speel je rechtstreeks af van internet en dus niet via je eigen netwerk. Daarmee verschilt Chromecast van Apple TV en Airplay. Er zijn al behoorlijk veel video apps die Chromecast ondersteunen: Netflix, Videoland, NLziet.  

Meer lezen

Nieuw & interessant

 • rakuten-tv-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  5 apr.

  Rakuten TV

  Rakuten is een nieuwe video on demand-dienst. Wat kun je ermee? En kan deze dienst zich meten met grote jongens als Netflix en Videoland?
 • youtubekids-tablet
  Eerste indruk  |  8 feb.

  YouTube Kids

  De kindervariant van Google's populaire videoplatform is in Nederland beschikbaar: YouTube Kids. Is YouTube Kids écht kindvriendelijk?
 • Nvidia_Streaming-Mediaplayer
  Eerste indruk  |  29 jan.

  Nvidia Shield Android TV

  Sinds 17 maart 2016 is de Nvidia Shield TV officieel te koop in Nederland. Wij hebben de 16 GB-versie geprobeerd.
 • televisie-4k
  23 jan.

  7 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. 7 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.