icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Video’s streamen naar een Google Chromecast

Met de Google Chromecast bekijk je gemakkelijk video’s van streamingdiensten zoals YouTube en Netflix op tv. Maar je kunt  ook video’s die op je computer of laptop staan afspelen op je televisie. Zo bekijk je bijvoorbeeld je zelfgemaakte vakantievideo’s gemakkelijk en draadloos op je televisie.
Andre van Zwet
Andre van Zwet

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  17 maart 2017

familie-tv-kijken

Wat is een Chromecast?

Met een Chromecast stuur je gemakkelijk video’s door naar je tv. Zo kun je bijvoorbeeld Netflix video’s starten vanaf je smartphone en op je tv bekijken. Lees ook de eerste indruk van de Chromecast Ultra. De mogelijkheid om de video’s van je harde schijf naar de Chromecast te sturen zijn minder bekend.

Plex mediacenter

Plex is programma waarmee je foto’s, video’s en muziek beheert. Deze bestanden kun je ook streamen naar andere apparaten, bijvoorbeeld van je computer naar je smartphone, maar ook afspelen op de Chromecast. Je kunt zelfs je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening. Het programma speelt het makkelijkst MP4-bestanden, maar kan ook enkele andere formaten afspelen.

Stappenplan

 1. Download de Plex-mediaserver op je computer of laptop
  Dit programma draait op de achtergrond op je computer en geeft je Chromecast toegang tot de door jou gekozen mappen met video’s, muziek en foto’s.

  Plex-stap-1
   
 2. Start en installeer het programma
   
 3. Na installatie opent er automatisch een webpagina waarmee je het programma bestuurt.
   
 4. Maak een account aan en log in. Het programma vraagt ook of je een abonnement op de 'Plex Pass' wilt nemen. Die heb je niet nodig.

  Plex-stap-4
   
 5. Het account wordt gekoppeld aan de server. Het is niet nodig om de media van buiten toegankelijk te maken zolang de Chromecast is verbonden met hetzelfde netwerk als de computer of laptop.

  Plex-stap-5
   
 6. Kies welke mappen je toegankelijk wilt maken voor Plex. Je kan aparte bibliotheken maken voor films, series, muziek, foto’s en home video’s. De video’s die je wil streamen moeten in één van deze mappen staan.

  Plex-stap-6
   
 7. Je komt nu in het hoofdmenu, hier staan alle video’s, foto’s en muziekbestanden die Plex gevonden heeft in de door jou geselecteerde mappen. Deze bestanden kun je nu streamen naar je Chromecast.

  Plex-stap-7
   
 8. Er zijn nu 2 manieren om de video’s op je Chromecast af te spelen: 
 • ​Gebruik de Google Chrome browser om Plex te besturen. Klik op de video die je wilt bekijken en klik daarna op het ‘Cast’-logo rechtsboven. Als de Chromecast verbonden is met hetzelfde netwerk als je computer verschijnt nu de naam van je Chromecast in beeld. Klik die naam aan en de video speelt af via de Google Chromecast.

  Plex-stap-8-0

  Plex-stap-8-1

  Plex-stap-8
   
 • Je kunt de video’s ook naar de Chromecast sturen met behulp van je smartphone of tablet. Download de Plex-app (iOS of Android) en log in met je account. Wanneer je verbonden bent met hetzelfde netwerk, zie je nu de videobestanden die op je computer staan op je smartphone of tablet. Via het ‘Cast’-logo kies je Chromecast die met je tv verbonden is. Wanneer je nu een video aanklikt, speelt deze via de Chromecast op je tv.

Wat moet je verder nog weten

 • Het programma draait verder op de achtergrond en vind je in de taakbalk. Om later op deze pagina terug te komen dubbelklik je op het logo in de taakbalk of zet je de webpagina in je favorieten.
 • Je computer en het programma moeten altijd draaien wanneer je iets wilt streamen. Zorg er dus ook voor dat je computer niet standby gaat na een tijdje.
 • Plex heeft ook de mogelijkheid om bestanden vanaf een ander netwerk te streamen (zie stap 5). Hierbij moet je meestal je netwerkinstellingen aanpassen. Dat kan ervoor zorgen dat onbekenden ook je netwerk kunnen binnendringen. Gebruik deze instelling dus alleen als je weet wat je doet.
 • Het streamen vereist wat rekenkracht van de computer en snelheid van je netwerk. Is je computer of je netwerk te traag, dan kan de video gaan haperen. Verlaag dan de beeldkwaliteit van de stream. Klik hiervoor op het 'instellingen' icoontje tijdens het streamen. 

  Plex-stap-9

Heb je nog vragen over dit stappenplan? laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Googlechromecast
  Nieuws  |  22 jan.

  Traag wifi door Android en Chromecast of Google Home

  Trage wifi wordt mogelijk veroorzaakt door Android in combinatie met je Chromecast of Google Home. Google meldt op haar website dat de oorzaak bekend is en brengt vandaag een oplossing uit via Google Play.
 • Netflix logo
  Eerste indruk  |  6 okt.

  Netflix

  Bij Netflix hoef je niet te zappen langs kanalen tot er iets leuks is, maar kun je een programma selecteren uit een ruime collectie en dat direct bekijken (streamen). Vanaf €8 is Netflix onbeperkt te gebruiken op verschillende apparaten; het abonnement is maandelijks opzegbaar.
 • apple_tv_4k_remote_topdown
  Eerste indruk  |  3 okt.

  Apple TV 4K

  Met de nieuwe Apple TV kun je video in 4K en HDR afspelen. Is dat je geld waard?
 • televisie-4k
  4 sep.

  6 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. Kun je daar nu al 4K-uitzendingen op kijken? Welke providers bieden 4K-abonnementen? 6 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.