icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Video’s streamen naar een Google Chromecast

Met de Google Chromecast bekijk je gemakkelijk video’s van streamingdiensten zoals YouTube en Netflix op tv. Maar je kunt  ook video’s die op je computer of laptop staan afspelen op je televisie. Zo bekijk je bijvoorbeeld je zelfgemaakte vakantievideo’s gemakkelijk en draadloos op je televisie.

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Gepubliceerd op:17 maart 2017

familie-tv-kijken

Plex mediacenter

Plex is programma waarmee je foto’s, video’s en muziek beheert. Deze bestanden kun je ook streamen naar andere apparaten, bijvoorbeeld van je computer naar je smartphone, maar ook afspelen op de Chromecast. Je kunt zelfs je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening. Het programma speelt het makkelijkst MP4-bestanden, maar kan ook enkele andere formaten afspelen.

Wat is een Chromecast

De Chromecast is een kleine mediaspeler waarmee je gemakkelijk vanaf je mobiel of tablet naar je televisie of audiosysteem kunt streamen. Denk aan series van Netflix en filmpjes van YouTube bij de Chromecast voor tv. Met de Chromecast Audio stream je muziek van Spotify of radiozenders van de NPO naar je audiosysteem. 

Je smartphone of tablet gebruik je als afstandsbediening om de Chromecast te bedienen. Aan het logo in een app kun je herkennen dat je de video of audio kunt streamen naar je Chromecast.

Lees meer over de Chromecast

chromecast

Stappenplan

 1. Download de Plex-mediaserver op je computer of laptop
  Dit programma draait op de achtergrond op je computer en geeft je Chromecast toegang tot de door jou gekozen mappen met video’s, muziek en foto’s.

  Plex-stap-1
   
 2. Start en installeer het programma
   
 3. Na installatie opent er automatisch een webpagina waarmee je het programma bestuurt.
   
 4. Maak een account aan en log in. Het programma vraagt ook of je een abonnement op de 'Plex Pass' wilt nemen. Die heb je niet nodig.

  Plex-stap-4
   
 5. Het account wordt gekoppeld aan de server. Het is niet nodig om de media van buiten toegankelijk te maken zolang de Chromecast is verbonden met hetzelfde netwerk als de computer of laptop.

  Plex-stap-5
   
 6. Kies welke mappen je toegankelijk wilt maken voor Plex. Je kan aparte bibliotheken maken voor films, series, muziek, foto’s en home video’s. De video’s die je wil streamen moeten in één van deze mappen staan.

  Plex-stap-6
   
 7. Je komt nu in het hoofdmenu, hier staan alle video’s, foto’s en muziekbestanden die Plex gevonden heeft in de door jou geselecteerde mappen. Deze bestanden kun je nu streamen naar je Chromecast.

  Plex-stap-7
   
 8. Er zijn nu 2 manieren om de video’s op je Chromecast af te spelen: 
 • ​Gebruik de Google Chrome browser om Plex te besturen. Klik op de video die je wilt bekijken en klik daarna op het ‘Cast’-logo rechtsboven. Als de Chromecast verbonden is met hetzelfde netwerk als je computer verschijnt nu de naam van je Chromecast in beeld. Klik die naam aan en de video speelt af via de Google Chromecast.

  Plex-stap-8-0

  Plex-stap-8-1

  Plex-stap-8
   
 • Je kunt de video’s ook naar de Chromecast sturen met behulp van je smartphone of tablet. Download de Plex-app (iOS of Android) en log in met je account. Wanneer je verbonden bent met hetzelfde netwerk, zie je nu de videobestanden die op je computer staan op je smartphone of tablet. Via het ‘Cast’-logo kies je Chromecast die met je tv verbonden is. Wanneer je nu een video aanklikt, speelt deze via de Chromecast op je tv.

Wat moet je verder nog weten

 • Het programma draait verder op de achtergrond en vind je in de taakbalk. Om later op deze pagina terug te komen dubbelklik je op het logo in de taakbalk of zet je de webpagina in je favorieten.
 • Je computer en het programma moeten altijd draaien wanneer je iets wilt streamen. Zorg er dus ook voor dat je computer niet standby gaat na een tijdje.
 • Plex heeft ook de mogelijkheid om bestanden vanaf een ander netwerk te streamen (zie stap 5). Hierbij moet je meestal je netwerkinstellingen aanpassen. Dat kan ervoor zorgen dat onbekenden ook je netwerk kunnen binnendringen. Gebruik deze instelling dus alleen als je weet wat je doet.
 • Het streamen vereist wat rekenkracht van de computer en snelheid van je netwerk. Is je computer of je netwerk te traag, dan kan de video gaan haperen. Verlaag dan de beeldkwaliteit van de stream. Klik hiervoor op het 'instellingen' icoontje tijdens het streamen. 

  Plex-stap-9

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • youtubekids-tablet
  Eerste indruk  |  8 feb.

  YouTube Kids

  De kindervariant van Google's populaire videoplatform is in Nederland beschikbaar: YouTube Kids. Is YouTube Kids écht kindvriendelijk?
 • Nvidia_Streaming-Mediaplayer
  Eerste indruk  |  29 jan.

  Nvidia Shield Android TV

  Sinds 17 maart 2016 is de Nvidia Shield TV officieel te koop in Nederland. Wij hebben de 16 GB-versie geprobeerd.
 • televisie-4k
  23 jan.

  7 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. 7 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.
 • Spraakassistenten
  17 jan.

  Spraakassistenten

  Spraakassistenten luisteren naar je, beantwoorden je vragen en voeren je opdrachten uit. Ontdek wat je hebt aan assistenten als Google Assistent en Apple Siri.