Je kind naar de middelbare school
Er komt veel op je kind én jou af als je kind naar de middelbare school gaat. Een nieuwe fase, een nieuwe school en een lesrooster in plaats van vaste schooltijden. Ook verandert er misschien het een en ander op het gebied van geldzaken. Wat is handig om te weten?

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 september 2019

Kosten school
De middelbare school organiseert uitstapjes en schoolreizen. Als een evenement verplicht is, betaal je geen kosten. Meegaan op schoolreis is niet verplicht. Wil of kun je niet betalen voor een schoolreis, dan moet de school voor een ander programma zorgen.
Ouderbijdrage
Op de middelbare school is de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage. De Inspectie van het Onderwijs heeft een lijst met veelgestelde vragen over ouderbijdragen aan schoolkosten in het voortgezet onderwijs opgesteld.
Schoolspullen
De meeste schoolboeken en lesmaterialen op de middelbare school zijn gratis. Denk wel aan kosten voor schoolspullen zoals:
- schooltas
- agenda
- pennen, passer en rekenmachine
- schriften en kaftpapier
- woordenboeken
- gymkleding
- computer/laptop
Sommige scholen stellen de aanschaf van een laptop verplicht. Voor gezinnen met een laag inkomen bestaan tegemoetkomingen in schoolkosten.
Kleedgeld naast zakgeld
Als je kind op de middelbare school zit, kun je beginnen met kleedgeld geven. Kleedgeld is iets anders dan zakgeld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat je voor kleding voor kinderen vanaf 12 jaar gemiddeld €56 per maand kwijt bent. In theorie zou daarmee alles betaald kunnen worden; van sokken tot een winterjas. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sport- of badkleding).
Bijbaantje
Scholieren kunnen buiten schooltijd geld verdienen, bijvoorbeeld door reclamefolders te verspreiden of vakken te vullen in een supermarkt. Voor kinderen vanaf 13 jaar gelden wettelijke regels voor werk, bijvoorbeeld over het soort werk dat ze mogen verrichten.
Als werkende scholier is het slim om te kijken of je (een deel van) de belasting die je betaalt kunt terugvragen. Gebruik onze handige checklist Belastingaangifte voor jongeren.
Afspraken maken met pubers
Op de middelbare school zijn kinderen steeds meer bezig op de computer/laptop, smartphone en/of tablet. Ze komen ook (nog meer) in aanraking met social media. Maak afspraken over social media en lees onze tips over onder andere toezicht en privacy.
Maak ook afspraken over geldzaken. De checklist Geldafspraken met pubers van het Nibud kan handig zijn.
Lees ook:
Artikelen binnen Ontwikkeling van je kind
Alle artikelenNieuw & interessant
Kindervoeding
Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.
Je kind en veiligheid
Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?
- 3 sep.
Slaaptrainers uitgeprobeerd
Niet willen slapen of vroeg wakker worden: kleine kinderen zijn meestal niet goed voor je eigen nachtrust. Een slaaptrainer kan helpen. We probeerden er 5 uit. - Nieuws | 12 mrt.
Brandgevaar accu's van hoverboards
De NVWA meldt een ernstig veiligheidsprobleem met hoverboards. Bij 30 onderzochte producten kan de accu in de brand vliegen als hij te lang aan de oplader ligt. In februari 2019 konden ze melden welke merken en types dit betreft.