icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Loopstoel: gebruik hem liever niet

Leren lopen is best lastig, het gaat met vallen en opstaan. Na een paar wankele stapjes ligt je kleintje alweer op zijn billen. Loopstoelen lijken een uitkomst, maar werken de ontwikkeling juist tegen en kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:22 mei 2019

liever-geen-loopstoel

Wat is een loopstoel?

Een loopstoel, ook wel babywalker genoemd, is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Je kind zit in de stoel en zijn beentjes gaan via openingen naar de grond. Door met de voetjes af te zetten kan hij vrij rondrijden.

Loopstoeltjes zijn er in vrolijke uitvoeringen, vaak met geïntegreerd speelgoed waar je kind mee kan spelen als hij in de stoel zit. Maar wist je dat deze babywalkers in verschillende landen verboden zijn? Ze veroorzaken ongelukken, vertragen de ontwikkeling en zijn simpelweg niet nodig. De Consumentenbond zou graag zien dat loopstoeltjes ook in Nederland uit de handel werden genomen. 

Gebruik van loopstoeltjes

Uit onderzoek van VeiligheidNL van een paar jaar geleden bleek dat zo'n 20% van de ouders van kinderen van 0 tot 1 jaar weleens een loopstoeltje gebruikte.

Uit een oproep op onze Baby&kind Facebook-pagina blijkt gelukkig dat veel ouders zich bewust zijn van de nadelen van een loopstoel. Terecht wordt opgemerkt dat het gebruik van een loopstoeltje niet zonder risico is en wel op 2 fronten:

 • de mogelijke ongelukken die ermee kunnen gebeuren
 • het effect op de motorische ontwikkeling

De ouders die hem wel gebruiken, doen dat vaak maar kort. 

Ongelukken met loopstoeltjes

Kinderen in een loopstoeltje hebben meer kans op een ongeluk in huis. Een kind kan zich sneller voortbewegen dan normaal en daardoor snel onveilige plekken bereiken, zoals een trap of gevaarlijke plekken in de keuken. Denk aan hete ovens, open haarden en verwarmingen. Ook kan een kind bij hogere plekken komen dan wanneer hij kruipt. Die pot thee op tafel is ineens bereikbaar en kan een flinke brandwond opleveren.

Verder is het oppassen geblazen in de buurt van de trap of opstapjes in huis: het stoeltje kan kantelen, of in het ergste geval valt een kind met stoeltje en al van de trap. Kinderen krijgen met de loopstoel meer bewegingsvrijheid, maar ze hebben met die vrijheid nog niet leren omgaan. Zorg dus in elk geval voor een traphekje.

Motorische ontwikkeling

Dat kinderen door het gebruik van een loopstoeltje sneller leren lopen, is een misvatting. Sterker nog: het kan zelfs een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Om te leren lopen moeten kinderen verschillende stadia doorlopen: liggen, rollen, zitten, kruipen en staan.

Deze stadia zijn belangrijk om het evenwichtsgevoel te ontwikkelen. En ook om de spieren op de juiste manier te kunnen ontwikkelen en leren aansturen.

Bij gebruik van een loopstoeltje kunnen kinderen een spitsvoetje ontwikkelen door het lopen op hun tenen. In het ergste geval verkorten de spieren zodanig dat er spalken aan te pas moeten komen om dit te verhelpen.

Hetzelfde geldt overigens voor een bouncer, jumper of exerciser. Dat zijn tuigjes waarin je je baby vastzet en waarin hij springende bewegingen kan maken door de voetjes af te zetten. Koop en gebruik ook deze producten dus liever niet.

Om te leren lopen moet een kind een noodzaak voelen. Enige frustratie omdat je ergens niet bij kunt, geeft kracht en reden om te leren staan en lopen. Als je het je kind te makkelijk maakt, is de noodzaak weg en duurt het juist langer voordat ze het zelf leren.

Advies

VeiligheidNL en de Consumentenbond raden het gebruik van loopstoeltjes af. Leuke, leerzame alternatieven voor loopstoeltjes zijn bijvoorbeeld een activity-kleed. En als ze iets groter zijn een duwkarretje of loopkarretje, waar ze achter kunnen lopen.

Let er bij zo'n loopkarretje wel op dat de wielen niet al te makkelijk rollen. In het begin loopt het makkelijker als het karretje stroef rolt. Eventueel kun je de wielen wat losser zetten als het lopen makkelijker gaat. De positie van de duwstang is soms ook in te stellen.

Wil je toch een loopstoeltje aanschaffen, let dan op de volgende punten:

 • Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar bij tweedehands producten hoeft dat niet zo te zijn. 
 • Laat een kind nooit zonder toezicht.
 • Gebruik een loopstoeltje alleen voor kinderen die zelfstandig tot zithouding kunnen komen (7 à 8 maanden), maar nog niet kunnen lopen. Stop in ieder geval met het gebruik als het kind zich met de voetjes verticaal kan afzetten tegen de grond of met de voetjes bij de rand van het frame kan komen.
 • Gebruik een loopstoel niet langer dan 20 minuten per dag en blijf in de buurt.
 • Stel de hoogte van het zitje zo in dat je kind met de voeten net bij de grond kan.
 • Doordat een kind in een loopstoel makkelijker en sneller gevaarlijke plaatsen kan bereiken, moeten deze worden afgeschermd. Denk aan trappen, (kelder)deuren, drempels, kachels en open haarden en laag glas in deuren en ramen. logo veiligheidNL en Consumentenbond

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • Slaaptrainers thumbnail
  3 sep.

  Slaaptrainers uitgeprobeerd

  Niet willen slapen of vroeg wakker worden: kleine kinderen zijn meestal niet goed voor je eigen nachtrust. Een slaaptrainer kan helpen. We probeerden er 5 uit.
 • hoverboard
  Nieuws  |  12 mrt.

  Brandgevaar accu's van hoverboards

  De NVWA meldt een ernstig veiligheidsprobleem met hoverboards. Bij 30 onderzochte producten kan de accu in de brand vliegen als hij te lang aan de oplader ligt. In februari 2019 konden ze melden welke merken en types dit betreft.