icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De voogdij regelen

Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar voor het geval jij en je partner zelf niet meer voor jullie kind(eren) kunnen zorgen, is het een fijne gedachte dat je een voogd hebt aangewezen. Maar hoe kies je een voogd? En wat zijn de rechten en plichten van een voogd? Wij zetten de belangrijkste vragen op een rijtje.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:25 september 2017

voogdij

Wat is een voogd?

Minderjarige kinderen staan in eerste instantie onder het gezag van beide ouders, of onder het gezag van één ouder. Als beide ouders zijn overleden of als ze niet meer het gezag over hun kind(eren) hebben, neemt een voogd het gezag over. Een voogd kan van tevoren aangewezen worden door de ouders, maar dit is niet verplicht. Een voogd kan ook door de rechter aangewezen worden, in het geval de ouders het gezag kwijtraken.

Wie kan voogd worden?

Iedereen boven de 18 jaar die niet onder curatele staat en geestelijk gezond is, kan voogd worden. Het maakt niet uit of de voogd zelf al kinderen heeft, een partner heeft of alleenstaand is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de voogd het goed met het kind kan vinden. Wil je een voogd aanwijzen voor het geval jou en je partner iets overkomt, kies dan iemand van wie je denkt dat hij of zij je kind kan opvoeden zoals je dat zelf zou willen. Geef diegene de tijd om over je voorstel na te denken.

Het is niet verplicht voogd te worden. Weigert de beoogde voogd of heb je geen voogd aangewezen, dan zoekt de Raad voor de Kinderbescherming in eerste instantie binnen de familie naar een geschikte voogd. Wil of kan niemand van de familie voor het kind zorgen, en stelt ook geen bevriende persoon zich beschikbaar, dan gaat de voogdij naar een gezinsvoogdij-instelling. Die probeert een pleeggezin voor het kind te vinden. 

Wat als maar één ouder het gezag had? 

Had maar één van de ouders het gezag? Dan kan de andere ouder óf een voogd het gezag krijgen. De rechter beslist. De beslissing is in het belang van het kind, maar in eerste instantie heeft de ouder de voorkeur. 

Heeft een van de ouders samen met een partner (niet de biologische ouder) het gezag over een kind, dan krijgt de partner bij overlijden van de ouder automatisch de voogdij over het kind. De andere ouder, zonder gezag, kan in dat geval bij de rechter vragen alsnog het gezag over het kind te krijgen. Ook hier geldt dat de rechter beslist in het belang van het kind. De rechter vraagt kinderen van 12 jaar en ouder naar hun mening.

Wat als beide ouders het gezag kwijtraken?

Zijn beide ouders nog in leven, maar beslist een rechter dat zij geen gezag meer hebben over de kind(eren), dan benoemt de rechter een voogd. Er is geen zekerheid dat broertjes en zusjes bij dezelfde voogd worden geplaatst. De rechter zal dat wel proberen. 

Zelf een voogd kiezen: waar leg je dat vast?

Je kunt 1 persoon, of 2 personen gezamenlijk, aanwijzen als voogd en in je testament laten opnemen. Dat doe je bij de notaris. Je kunt daarbij aangeven dat je wilt dat de kinderen bij elkaar blijven. Overleg van tevoren met de beoogde voogd dat je hem in je testament wilt opnemen. Zijn je kinderen al wat groter, pols dan ook bij hen of de beoogde voogd bij hen past. 

Je hoeft een voogd niet per se in een testament vast te leggen. Je kunt de door jou aangewezen voogd ook laten registreren in het gezagsregister.

Wat zijn de rechten en plichten van de voogd? 

De voogd is – net als ouders – de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en beheert het vermogen van het kind. Ook is de voogd verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Heb je alleen de voogdij over een kind? Dan ben en blijf je verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind, maar je bent niet verplicht het kind in huis te nemen. Je mag het kind ook in een pleeggezin onderbrengen. Je hoeft ook niet zelf het levensonderhoud van het kind te betalen: er is geen onderhoudsplicht. Je mag daar het vermogen van het kind voor gebruiken, bijvoorbeeld de erfenis van zijn overleden ouders. Wel moet de voogd jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter over zijn beheer van het vermogen van het kind. 

In principe krijgt de voogd kinderbijslag. Als beide ouders van het kind zijn overleden, krijgt het kind ook een wezenuitkering. Daarnaast kan de voogd een bijstandsuitkering aanvragen voor het kind. 

Heb je gezamenlijk de voogdij? Dan moet je het kind opnemen in je eigen gezin en gezamenlijk de kosten voor het levensonderhoud betalen. Je hebt dan onderhoudsplicht totdat het kind meerderjarig is. Ook bij gezamenlijke voogdij controleert de kantonrechter je beheer over het vermogen van het kind.

Heeft het kind dezelfde rechten als een ‘eigen’ kind?

Een kind onder voogdij behoort wel tot het gezin van de voogd, maar heeft niet precies dezelfde rechten als de eigen kinderen van de voogd. Het kind heeft geen juridische familierelatie. Dat betekent dat hij niet deelt in de erfenis. Wil je dit wel, dan moet je (ook) dit kind in je testament aanwijzen als erfgenaam. Een andere optie is adopteren. Na adoptie wordt het kind beschouwd als eigen kind van de voogd. Het kind heeft daarmee alle rechten en plichten die de eigen kinderen van de voogd hebben.

Wanneer eindigt de voogdij?

De voogdij eindigt zodra het kind 18 jaar en dus meerderjarig is, of als een of beide ouders het gezag over het kind weer terugkrijgt of terugkrijgen. Als de voogd zelf overlijdt of geen voogd meer wil of kan zijn, benoemt de rechter een nieuwe voogd. Zijn er 2 voogden en overlijdt een van beiden, dan krijgt de andere voogd automatisch alleen de voogdij. Na afloop van de voogdij is de voogd niet meer verantwoordelijk voor het kind.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Artikelen binnen Ontwikkeling van je kind

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • baby-vaccinatie
  Nieuws  |  11 apr.

  Vaccinatie meningokokken aangepast

  Kinderen van rond de 14 maanden oud krijgen vanaf mei 2018 een inenting die niet alleen beschermt tegen meningokokken C, maar ook tegen de types A, W en Y. In oktober krijgen ook kinderen van 14 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie. 
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.