! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Insectenbeten voorkomen en behandelen

Wordt je kind helemaal lek gestoken door muggen? Of zijn het andere insecten die je kind plagen, zoals dazen, mieren, wespen of bijen? Hoe houd je ze op afstand en wat kun je doen als je kind al is gestoken?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 21 april 2021

MuggenMuggen en dazen

Muggen en dazen bijten omdat ze bloed nodig hebben om van te leven.

Zo houd je muggen en dazen op afstand

 • Hang een klamboe over bed, kinder- of wandelwagen.
 • Zet horren in ramen en deuren.
 • Trek je kind witte kleding aan die het lichaam bedekt.
 • Onbedekte lichaamsdelen kun je insmeren met een anti-insectenmiddel. Gebruik voor kinderen jonger dan 6 jaar liefst een middel met citriodiol of icaridine.
 • Een middel met DEET is ook effectief, maar niet geschikt voor (jonge) kinderen. Anti-insectenmiddelen met minimaal 10% DEET zijn ongeschikt voor kinderen tot 2 jaar. Middelen met 20% tot 40% DEET zijn ongeschikt voor kinderen tot 12 jaar. Middelen met een percentage DEET van 50% of meer zijn überhaupt ongeschikt voor kinderen (tot 18 jaar).
 • Een alternatief voor DEET is limoeneucalyptusolie met een concentratie van minimaal 30% citriodiol. Citriodiol is niet geschikt voor jonge kinderen (jonger dan 3 maanden).

Antimuggenstekkers zijn effectief, maar kunnen schadelijk zijn voor de mens door de pyrethroïden erin. Ze kunnen irritatie van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Gebruik daarom liever andere manieren om muggen af te weren. Zeker voor kinderen: die kunnen nog gevoeliger reageren op de pyrethroïden. 

Niet bewezen:

 • Van citronella is nooit bewezen dat het effectief is.
 • Muggen laten zich leiden door geuren. Soms wordt daarom geopperd dat het innemen van biergist- en vitamine B-supplementen (die de lichaamsgeur kunnen veranderen) muggen kan afweren. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Bijen en wespen

Bijen en wespen kunnen steken uit zelfverdediging. Laat zoetigheid daarom zo min mogelijk buiten staan en laat je kind (eventueel uit een afgesloten beker) met een rietje drinken. Zo wordt hij minder snel in zijn mond of keel gestoken. Leer je kind om rustig te blijven en niet te slaan naar een bij of wesp. 

bijenDit kun je doen als je kind toch gestoken is

Controleer eerst of de angel van een bij is blijven zitten (wespen verliezen hun angel niet bij steken). Probeer die dan met je nagel eruit te schrapen. Zit er nog een klein gifzakje aan de angel? Zorg dat je hier niet in knijpt. Je kunt dan meer gif naar binnen spuiten.

Als de angel eruit is, kun je het wondje spoelen en deppen met joodpovidon of (70% isopropyl) alcohol. Een nat kompres of coldpack kan de jeuk, pijn en zwelling verlichten.

Neem direct contact op met de huisarts als:

 • Je kind in zijn mond, keel of tong is gestoken.
 • Je kind direct na de steek benauwd wordt.
 • Je kind direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar hij gestoken is. Bijvoorbeeld op de oogleden of lippen.
 • Je kind overgevoelig is voor insectensteken of er eerder flink ziek van is geworden.

mierenMieren

Lekker picknicken, spelen of liggen op het gras of in het bos? Dan kan je kind ook verrast worden door mieren die bijten. Er zijn zowel rode als zwarte mieren die kunnen bijten. Hoewel een mierenbeet niet gevaarlijk is, kan het wel heel vervelend zijn. Op het moment van de beet voel je niets. Daarna ontstaan rode vlekjes die erg kunnen jeuken.

Zo voorkom je mierenbeten

Ga je buiten op de grond zitten? Controleer dan of er geen mierenhoop in de buurt is. Kijk ook of je mieren op struiken, planten en bomen ziet lopen.

jeuk pijn en zwellingJeuk, pijn en zwelling na insectenbeet verhelpen

Bij jeuk, pijn en zwelling helpt een koude, natte doek, soms met ijsklontjes. Bij jeuk kan het ook helpen om iets verkoelends of verdovends op de huid te smeren. Verkoelend zijn bijvoorbeeld koud water, water met wat azijn en bepaalde crèmes, bijvoorbeeld met kamfer of zink. Eventueel kun je mentholpoeder gebruiken, maar alleen voor kinderen vanaf 2 jaar.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Joolz_Hub_Plus_Kinderwagen_Nieuws
  Nieuws | 8 sep.

  Joolz Hub+ Afrader

  De Joolz Hub+ is als Afrader uit onze test gekomen. Een van de voorwielen kwam los te zitten in de veiligheidstest. Daardoor is de wagen minder stabiel en kan omvallen.
 • 1e indruk VivofitJr3_HR_7000
  Eerste indruk | 1 dec.

  Garmin vivofit jr. 3

  De Garmin vivofit jr. 3 is een activity tracker voor jonge kinderen. Maar is hij prettig in gebruik?
 • WAARSCHUWING Mutsy nio 1200x800
  Nieuws | 25 mei.

  Veiligheidswaarschuwing kinderwagen Mutsy Nio

  Als je de voorbeugel opent kunnen de vingertjes van je kind beklemd raken. De NVWA waarschuwt daarom voor deze kinderwagen.
 • Enquete Kinderwagens v1
  17 apr.

  Tweedehands kinderwagens populair

  Bijna een op de drie kinderwagens wordt tweedehands aangeschaft, blijkt uit een kleine enquête onder ons internetpanel.