icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Kinderen in de zon

Kinderen zijn vaak buiten en hebben een huid die nog in ontwikkeling is. Daarom is het extra belangrijk ze voldoende te beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door je kind iedere 2 uur in te smeren met genoeg zonnebrandcrème. Waar moet je nog meer op letten?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:3 april 2020

Strand-vroeg-moeder-dochter

Extra opletten met kinderen in de zon

Met warm weer wil je je kinderen buiten laten spelen. Het is dan verstandig om je kind goed in te smeren en beperkt in de zon te laten. Dermatologen waarschuwen dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd.

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is geweest. En met ernstig verbrand bedoelen ze een felrode huid, met blaren eventueel.

Tips

  • Baby's en peuters kun je beter helemaal uit de zon houden.
  • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale uv-kleding te koop.
  • Zet kinderen een pet of hoed op.
  • Gebruik zonnebrandmiddel met een SPF van minimaal 30. En op een zonovergoten dag 50 of 50+.
  • Smeer jezelf en je kinderen in, liefst 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.

Speciaal zonnebrandmiddel voor kinderen nodig?

Dat hoeft niet, maar zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen zijn wel anders. Zo wordt er op de verpakking andere informatie opgenomen. Op kinderproducten moet in elk geval de waarschuwing staan om kinderen en baby’s uit de directe zon te houden.

Verder hebben producten voor kinderen allemaal een hoge beschermingsfactor (meestal SPF 50+) en ze zijn meestal waterproof. Iets extra's dat aan anti-zonnebrand voor kinderen kan worden toegevoegd, is de anti-zand-functie: hiermee blijft zand minder plakken.

Kinderzonnebrand heeft geen extra’s zoals bronzing of extra glans. De parfumering en conservering van het middel kan ook verschillen.

Parfum is in elke zonnebrandcrème overbodig, maar bij zonnebrandcrème voor kinderen is het zelfs schadelijk. Het kan zorgen voor allergische reacties, maar ook voor ontwikkeling van een allergie op latere leeftijd.

Lees meer over ingrediënten in cosmetische producten.

Spray

Pas op met sprays bij kinderen. Ze moeten de spray niet inademen. Daarnaast bevatten sprays alcohol, waardoor ze mogelijk ontvlambaar zijn.

Lees ook:

Nieuw & interessant