icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kinderen in de zon

Kinderen zijn vaak buiten en hebben een huid die nog in ontwikkeling is. Daarom is het extra belangrijk ze voldoende te beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door je kind iedere 2 uur in te smeren met genoeg zonnebrandcrème. Waar moet je nog meer op letten?

Gepubliceerd op:23 juli 2019

Strand-vroeg-moeder-dochter

Extra opletten met kinderen in de zon

Met warm weer wil je je kinderen buiten laten spelen. Het is dan verstandig om je kind goed in te smeren en beperkt in de zon te laten. Dermatologen waarschuwen dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd.

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is geweest. En met ernstig verbrand bedoelen ze een felrode huid, met blaren eventueel.

Tips

 • Baby's en peuters kun je beter helemaal niet in de zon laten.
 • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale uv-kleding te koop.
 • Zet kinderen een pet of hoed op.
 • Gebruik zonnebrandmiddel met een SPF van minimaal 30. En op een zonovergoten dag 50 of 50+.
 • Smeer jezelf en je kinderen in, liefst 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.

Speciaal zonnebrandmiddel voor kinderen nodig?

Dat hoeft niet, maar zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen zijn wel anders. Zo wordt er op de verpakking andere informatie opgenomen. Op kinderproducten moet in elk geval de waarschuwing staan om kinderen en baby’s uit de directe zon te houden.

Verder hebben producten voor kinderen allemaal een hoge beschermingsfactor (meestal SPF 50+) en ze zijn meestal waterproof. Iets extra's dat aan anti-zonnebrand voor kinderen kan worden toegevoegd, is de anti-zand-functie: hiermee blijft zand minder plakken.

Kinderzonnebrand heeft geen extra’s zoals bronzing of extra glans. De parfumering en conservering van het middel kan ook verschillen.

Parfum is in elke zonnebrandcrème overbodig, maar bij zonnebrandcrème voor kinderen is het zelfs schadelijk. Het kan zorgen voor allergische reacties, maar ook voor ontwikkeling van een allergie op latere leeftijd.

Lees meer over ingrediënten in cosmetische producten.

Spray

Pas op met sprays bij kinderen. Ze moeten de spray niet inademen. Daarnaast bevatten sprays alcohol, waardoor ze mogelijk ontvlambaar zijn.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • 01_reiswieg-baby-park-wakker
  Nieuws  |  16 dec.

  Weer Beste Koop en Beste uit de Test kinderwagens

  Wij hebben kinderwagens strenger getest. Daarom waren er een tijdje geen Beste Koop en een Beste uit de Test.
 • Kinder in de auto
  19 nov.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.
 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.