icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

In 8 stappen naar je ideale kinderwagen

Een kinderwagen is een van de duurste uitgaven van de babyuitzet. Je wilt dus een goede keuze maken uit het enorme aanbod. Wij helpen je op weg met een stappenplan.
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  3 juli 2015

kinderwagen buiten wandelen baby

Doe eerst je huiswerk

Bedenk wat voor soort wagen je wilt. Een baby moet tot 6 maanden platliggen. Dat kan in een kinderwagen waar een reiswieg op zit, of in een combiwagen waarop behalve een wieg ook een zitje of autokinderzitje kan. Een combiwagen kun je daardoor lang gebruiken, tot je kindje een jaar of 4 is.

Bedenk verder waar je de wagen het meest zult gebruiken: in de stad of voor wandelingen in het bos of op het strand. Daarnaast zijn er nogal wat accessoires voor kinderwagens op de markt. Heb je die allemaal wel nodig?

Ga naar een echte winkel

Zoals bijna alle babyspullen worden ook kinderwagens via internet verkocht. Het voordeel van webwinkelen is dat je een goede indruk krijgt van het totale aanbod en de prijzen. Toch adviseren wij je een kinderwagen in een winkel te kopen. Want hoe kun je beter ervaren hoe prettig hij in het gebruik is, dan door verschillende wagens uit te proberen?

Rijd een paar rondjes

Test de kinderwagen goed voor je hem koopt. Sommige winkels hebben stukjes verschillende ondergrond aangebracht, zodat je kunt ervaren hoe een wagen rijdt op bijvoorbeeld stenen of gras.

De hoogte van duwstang, zitje en wieg

Je moet met een rechte rug achter de kinderwagen kunnen lopen. Dit geldt natuurlijk voor mama én voor papa, dus als er veel lengteverschil is, is een verstelbare duwstang handig. Let er ook op hoe hoog de reiswieg of het zitje is geplaatst. Je moet je kind immers vaak uit de wagen tillen.

Inklappen en uitklappen

Hoe soepel gaat het in- en uitklappen van de wagen en welke handelingen zijn ervoor nodig? Er zijn verschillende mechanismen: schaar, paraplu en harmonica. De ene manier vind je misschien prettiger dan de andere. Ook even uitproberen dus. En wil je dat de opgevouwen wagen rechtop staat, platligt of wil je hem kunnen ophangen?

Kinderwagen in de auto

Leg de wagen tijdens je winkelbezoek ook even in de auto. Zo weet je zeker dat hij past. Controleer ook of je de adapters voor het autokinderzitje makkelijk kunt plaatsen en afnemen.

Til hem een paar keer op

Verwacht je de wagen veel mee te nemen in het openbaar vervoer, of moet hij vaak mee naar een bovenverdieping, probeer dan uit of je hem goed kunt tillen. Heeft hij een draagstang of moet je hem aan de zijkanten vasthouden om hem de trein in te tillen?

Test de rem

Probeer ook de rem: is die goed toegankelijk en soepel? Remt hij op minimaal 2 wielen? Aandachtspuntje voor vrouwen: wie vaak slippers of ballerina’s draagt, zal liever geen remmen hebben die je met de bovenkant van je voet omhoog moet bewegen.

Lees ook:

Ook getest:

Nieuw & interessant

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • Waarschuwing-Recaro-Optia
  Nieuws  |  28 jul.

  Terugroepactie autostoeltje Recaro Optia

  Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro Optia autostoeltje terug. De terugroepactie volgt op een test van de Consumentenbond waarbij het zitje los schoot van het onderstel en met kind en al door de auto vloog.
 • zonwerende-kinder-kleding
  Nieuws  |  20 jul.

  Uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

  Voor kleine kinderen kun je speciale uv-beschermde (zwem)kleding kopen. Beschermt dat voldoende?
 • autostoeltje-botsproef
  Nieuws  |  17 jul.

  Test autostoeltjes: 2 afraders

  Tijdens onze autostoeltjestest is het al aan het begin misgegaan bij 2 zitjes. Ze krijgen daardoor het predicaat 'Afrader'. Het is nog onduidelijk of de fabrikanten Recaro en Jane actie gaan ondernemen.