icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips: kinderzonnebril

Schattig, zo'n mini Ray Ban op de snoet van je kind. Maar veel belangrijker dan de looks: een goede bescherming tegen de zon.
meisje stranmd zonnebril 900 x 600.jpg

UV-filter

Een speelgoedbril oogt geinig, maar zonder uv-filter is het geen aanrader. Kies voor een bril met het etiket UV400. Die blokt voor 100% het uv-licht, bijvoorbeeld op het strand of in de bergen. Let op: het UV-filter heeft niets te maken met de kleur van de glazen. Donkere glazen beschermen je ogen niet per se beter dan lichte glazen.

CE-categorie

Heeft een zonnebril een CE-kenteken, dan voldoet deze aan bepaalde normen voor kwaliteit in Europa. De categorie geeft de kleurintensiteit van de glazen aan en daarmee voor welk gebruik het geschikt is. Zo staat categorie 0 voor de lichtste glazen, ideaal bij bewolkt weer. Categorie 4 staat voor de donkerste glazen en biedt uitkomst bij zeer fel zonlicht, bijvoorbeeld tijdens de wintersport.

Uit een eerdere test van de Consumentenbond (2011) blijkt dat sommige kinderbrillen te donker zijn, wat rennen en fietsen voor kinderen riskant maakt. Belangrijk dus om je kroost op een zomerse dag in Nederland geen zonnebril met categorie 4 op te zetten. Ook blijkt uit de test dat alle brillen die aangeven dat ze beschermen tegen UV-straling, dat ook werkelijk doen. Zelfs de goedkope varianten.

Pasvorm

Zorg voor een goede pasvorm, zodat je kindje niet over z’n zonnebril heen tuurt. Een goede zonnebril past goed als het op de huid onder de ogen rust en reikt tot de wenkbrauwen. Tijdens de wintersport is een sneeuwbril een aanrader; zo’n afgesloten variant voorkomt nog beter instraling van boven- en zijkant.

Materiaal

Is je kind nogal een beweeglijk type? Dan is een bandje om het hoofd handig om te voorkomen dat het ding in de zandbak belandt. Kies in dit geval ook voor een zonnebril van plastic (sterk polycarbonaat). Glas kan bij ongelukken verwondingen veroorzaken.

Lees ook:

Ook getest:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Easywalker-hoofdbeeld-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  2 feb.

  Easywalker Buggy XS

  De Easywalker Buggy XS kun je heel compact inklappen. Is hij ook gebruiksvriendelijk?
 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • Waarschuwing-Recaro-Optia
  Nieuws  |  28 jul.

  Terugroepactie autostoeltje Recaro Optia

  Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro Optia autostoeltje terug. De terugroepactie volgt op een test van de Consumentenbond waarbij het zitje los schoot van het onderstel en met kind en al door de auto vloog.
 • zonwerende-kinder-kleding
  Nieuws  |  20 jul.

  Uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

  Voor kleine kinderen kun je speciale uv-beschermde (zwem)kleding kopen. Beschermt dat voldoende?