icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Paspoort, identiteitskaart en reizen met toestemming

Ga je met je kind (voor het eerst) naar het buitenland? Dan heeft hij een paspoort of identiteitskaart nodig. Reis je als ouder alleen met je kind, dan is soms ook een toestemmingsdocument verplicht.

Ilse Kadi , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 november 2019

paspoort-kind

Is een reisdocument verplicht voor mijn kind?

Ja, kinderen onder de 18 (ook baby’s) hebben een eigen paspoort of ID-kaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Vraag het document op tijd aan bij je gemeente.

Kosten paspoort en ID-kaart voor kinderen

 • Kinderpaspoort: de meeste gemeenten hanteren het maximaal toegestane tarief: €55,37 (2020).

 • Identiteitskaart - Reis je binnen het Schengengebied, dan is een identiteitskaart voordeliger. Die kost voor kinderen €30,73 (2020). Lees welke EU-landen onder het Schengenverdrag vallen. Cyprus en Engeland zijn bijvoorbeeld geen Schengenlanden.

Toestemmingsformulier alleen reizen met kind

Reis je alleen met je minderjarige kind naar het buitenland? Dan is in veel gevallen schriftelijke toestemming nodig van de andere (gezaghebbende) ouder. Meestal hebben ouders die getrouwd of gescheiden zijn allebei gezag over de kinderen. Lees in welke gevallen je dit toestemmingsdocument nodig hebt op de site van de Rijksoverheid.

Hoe regel ik de toestemming?

Er gelden geen eisen voor de toestemming, dus een zelfgeschreven tekst volstaat in principe. Maar wil je vertraging op het vliegveld voorkomen, dan kun je beter het toestemmingsformulier van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) gebruiken. Ook als je bijvoorbeeld met de auto binnen het Schengengebied reist, zoals een dagje Parijs met je kind, en in principe geen grenswacht tegenkomt. Neem daarnaast de volgende aanvullende documenten mee:

 • Een kopie van het paspoort van de niet-meereizende ouder.
 • Een internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) met de oudergegevens van het kind of de (internationale) geboorteakte van het kind.

Check tot slot of de ambassade van het bestemmingsland aanvullende eisen stelt, zoals een eigen formulier met een stempel van de ambassade.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig deze producten. Zo maak je een goede keus.

Meer tips voor je kind?
Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • 01_reiswieg-baby-park-wakker
  Nieuws  |  16 dec.

  Weer Beste Koop en Beste uit de Test kinderwagens

  Wij hebben kinderwagens strenger getest. Daarom waren er een tijdje geen Beste Koop en een Beste uit de Test.
 • Kinder in de auto
  19 nov.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.
 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.