! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

7 tips voor een lange autorit

‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:8 april 2020

Kinder in de auto

Bereid je kind voor

Vertel, voordat jullie in de auto stappen, wat er gaat gebeuren. Leg uit hoe lang de reis duurt, waar jullie naartoe gaan en dat de bestuurder niet afgeleid wil worden tijdens het rijden.

Zorg voor afleiding en plezier

Tel alle rode auto’s, koeien of caravans die je onderweg ziet. Of speel ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Als je zelf ook meedoet, wordt het extra gezellig voor kinderen. Wissel spelletjes af met boekjes, kleurplaten of een leuke film op de tablet.

Neem lekkere hapjes en drankjes mee

Deel regelmatig kleine en gezonde hapjes uit, zoals snoeptomaatjes en stukjes fruit. Bedenk van tevoren wat iedereen lekker vindt. Pas op met suiker, want je kind kan tijdens de reis zijn energie niet kwijt en te veel snoep kan misselijk maken. Beloof 'dat zakje Skittles' voor het einde van de dag.

Doe rustig aan

Laat de rit naar je vakantieadres al als vakantie voelen. Neem elke 2 uur pauze om even te rekken en strekken. Kies een gezellige plek in de natuur waar je kunt picknicken en met een bal kunt spelen. Ook leuk en ontspannend: een bezoekje aan een dorp, boerderij of kasteel in de buurt van de snelweg.

Ruimere auto nodig?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je leaset al een nieuwe auto vanaf €217 per maand. 

 • Contracten vanaf 12 maanden
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Nu nog veel auto’s op voorraad
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's
 • Vanaf 5000 km per jaar

Bekijk de auto's

Autolease-collectief Kia Picanto wit

Blijf in het normale ritme

Het heeft veel voordelen om ’s nachts te rijden. Het is bijvoorbeeld rustiger op de weg en je kind kan slapen. Probeer wel zo veel mogelijk jullie normale dagritme aan te houden. Als de slaap- en etenstijden verstoord raken, wordt het lastig voor kinderen om een goed humeur te houden. 

Houd het koel

Filerijden in een warme auto is erg vervelend. Zet je airco aan en gebruik achterin zonneschermen om het koel te houden. Heb je donkere bekleding? Leg dan een lichtgekleurde handdoek op de zitplek van je kind. De stoel blijft schoon, maar ook lekker koel na jullie picknick-pauze. 

Voorkom autopech

Niets zo stressvol als stilstaan met autopech op de 'Route du Solei'. Zorg ervoor dat je auto goed is nagekeken voordat je op reis gaat. Controleer zelf de lampen, het oliepeil en de koelvloeistof voor vertrek.

Check ook nog even hoe je verzekerd bent. Sommige autoverzekeraars bieden pechhulp in het buitenland; dat kan een abonnement op een pechhulpdienst als de Wegenwacht overbodig maken.

Tip: Benieuwd naar wat een goede en goedkope autoverzekering is in jouw situatie? Met de onafhankelijke Autoverzekeringsvergelijker van de Consumentenbond vind je snel en gemakkelijk de autoverzekering die bij je past.

Lees ook:

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke autostoeltjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste autostoeltje

Popup Autostoeltje 1200x800

Nieuw & interessant

 • Joolz_Hub_Plus_Kinderwagen_Nieuws
  Nieuws | 8 sep.

  Joolz Hub+ Afrader

  De Joolz Hub+ is als Afrader uit onze test gekomen. Een van de voorwielen kwam los te zitten in de veiligheidstest. Daardoor is de wagen minder stabiel en kan omvallen.
 • 1e indruk VivofitJr3_HR_7000
  Eerste indruk | 1 dec.

  Garmin vivofit jr. 3

  De Garmin vivofit jr. 3 is een activity tracker voor jonge kinderen. Maar is hij prettig in gebruik?
 • WAARSCHUWING Mutsy nio 1200x800
  Nieuws | 25 mei.

  Veiligheidswaarschuwing kinderwagen Mutsy Nio

  Als je de voorbeugel opent kunnen de vingertjes van je kind beklemd raken. De NVWA waarschuwt daarom voor deze kinderwagen.
 • Enquete Kinderwagens v1
  17 apr.

  Tweedehands kinderwagens populair

  Bijna een op de drie kinderwagens wordt tweedehands aangeschaft, blijkt uit een kleine enquête onder ons internetpanel.