icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

7 tips voor een lange autorit

‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:19 november 2019

Kinder in de auto

Bereid je kind voor

Vertel, voordat jullie in de auto stappen, wat er gaat gebeuren. Leg uit hoe lang de reis duurt, waar jullie naartoe gaan en dat de bestuurder niet afgeleid wil worden tijdens het rijden.

Zorg voor afleiding en plezier

Tel alle rode auto’s, koeien of caravans die je onderweg ziet. Of speel ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Als je zelf ook meedoet, wordt het extra gezellig voor kinderen. Wissel spelletjes af met boekjes, kleurplaten of een leuke film op de tablet of portable dvd-speler. Ook kinder-cd’s met verhaaltjes of liedjes doen het goed.

Neem lekkere hapjes en drankjes mee

Deel regelmatig kleine en gezonde hapjes uit, zoals snoeptomaatjes en stukjes fruit. Bedenk van tevoren wat iedereen lekker vindt. Pas op met suiker, want je kind kan tijdens de reis zijn energie niet kwijt en te veel snoep kan misselijk maken. Beloof 'dat zakje Skittles' voor het einde van de dag.

Doe rustig aan

Laat de rit naar je vakantieadres al als vakantie voelen. Neem elke 2 uur pauze om even te rekken en strekken. Kies een gezellige plek in de natuur waar je kunt picknicken en met een bal kunt spelen. Ook leuk en ontspannend: een bezoekje aan een dorp, boerderij of kasteel in de buurt van de snelweg.

Zorgeloos een gezinsauto leasen?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Blijf in het normale ritme

Het heeft veel voordelen om ’s nachts te rijden. Het is bijvoorbeeld rustiger op de weg en je kind kan slapen. Probeer wel zo veel mogelijk jullie normale dagritme aan te houden. Als de slaap- en etenstijden verstoord raken, wordt het lastig voor kinderen om een goed humeur te houden. 

Houd het koel

Filerijden in een warme auto is erg vervelend. Zet je airco aan en gebruik achterin zonneschermen om het koel te houden. Heb je donkere bekleding? Leg dan een lichtgekleurde handdoek op de zitplek van je kind. De stoel blijft schoon, maar ook lekker koel na jullie picknick-pauze. 

Voorkom autopech

Niets is zo stressvol als je op de 'Route du Soleil' stilstaat met autopech. Zorg ervoor dat je auto goed is nagekeken voordat je op reis gaat. Controleer zelf de lampen, het oliepeil en de koelvloeistof voor vertrek.

Check ook nog even hoe je verzekerd bent. Sommige autoverzekeraars bieden pechhulp in het buitenland; dat kan een abonnement op een pechhulpdienst als de Wegenwacht overbodig maken.

Tip: Benieuwd naar wat een goede en goedkope autoverzekering is in jouw situatie? Met de onafhankelijke Autoverzekeringsvergelijker van de Consumentenbond vind je snel en gemakkelijk de autoverzekering die bij je past.

Lees ook:

Ook getest:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • 01_reiswieg-baby-park-wakker
  Nieuws  |  16 dec.

  Weer Beste Koop en Beste uit de Test kinderwagens

  Wij hebben kinderwagens strenger getest. Daarom waren er een tijdje geen Beste Koop en een Beste uit de Test.
 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • joolz-hub-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 jun.

  Joolz Hub

  De Joolz Hub is een combinatie-kinderwagen: hij is te gebruiken met een wieg, zitje en autostoeltje. Hoe gebruiksvriendelijk is de wagen?