icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Vliegen met baby's en peuters

Baby’s en peutertjes in een vliegtuig: een beetje een gedoe is het wel. Maar een goede voorbereiding voorkomt stress.

Ilse Kadi , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:25 november 2019

Vliegen met kinderen

Regels verschillen

Er zijn nogal wat regeltjes en voorwaarden voor het meenemen van baby’s en jonge kinderen aan boord van een vliegtuig. Dat worden er alleen maar meer wanneer er ook een autostoeltje en een buggy mee moeten.

Helaas hebben luchtvaartmaatschappijen wat dat betreft geen eenduidig beleid. Geef daarom tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist en bel ruim van tevoren met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar speciale (bagage)voorwaarden.

Kinderen vanaf 1 à 2 weken tot 1,5 à 2 jaar (de leeftijd varieert per maatschappij) kunnen vaak goedkoper vliegen, maar ze hebben dan geen eigen stoel. Je moet je kind op schoot nemen en met een kinderveiligheidsgordel aan je eigen stoelriem vastmaken. Reis je met een baby op schoot, dan kun je zitten op een speciale stoel (niet bij de nooduitgang of aan een gangpad) met een extra zuurstofmasker.

In grote toestellen voor lange vluchten zit je meestal direct achter de toiletten. Op die plekken zijn er ook speciale bassinets (kunststof wiegjes) die aan de wand voor je kunnen hangen. Je kunt je baby daarin laten slapen. Over hun buikje zitten 2 flappen die je aan elkaar ritst, zodat je kindje er niet zomaar uit kan vallen. Tijdens stijgen en landen en turbulentie moet je baby op schoot.

Tips

 • Neem de tijd om je kind van tevoren uit te leggen hoe de vliegreis in z’n werk gaat. Er zijn leuke boekjes over te koop.
 • Baby’s en kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Vraag eventueel na bij de ambassade van het land van bestemming of er nog andere reisdocumenten nodig zijn. Reis je alleen en heeft je kind niet jouw achternaam? Dan kunnen ze vragen naar een geboorte-akte of toestemming van de andere ouder.
 • Check zo vroeg mogelijk in en informeer of de vlucht vol is. Wie weet is er een extra stoel beschikbaar.
 • Voor baby’s is er op Schiphol een speciale Babycare Lounge, waar je je baby kunt verzorgen, in bad doen, voeden en laten rusten in een van de bedcabines. Check bij andere luchthavens of er soortgelijke voorzieningen zijn.
 • Neem eigen babyvoeding mee. De regels voor vloeistoffen aan boord gelden niet voor babyvoeding. Op lange vluchten zijn er ook babymaaltijden. Informeer wat die inhouden.
 • Op intercontinentale vluchten zijn er doorgaans speciale maaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar, maar die moet je minimaal 24 uur van tevoren bestellen.
 • Praktisch is een thermosflesje om aan boord te laten vullen met warm water voor babymelk. Mocht het personeel geen tijd hebben: er zijn flesjes die je zelf kunt opwarmen zonder stroom. Voor baby’s is een flesje of speentje tijdens start en landing handig. Slikken helpt tegen oorpijn.
 • Zorg voor wat (nieuw) speelgoed om je kind bezig te houden tijdens een lange vlucht.
 • Overweeg op verre reizen een vlucht met overstap, in plaats van een directe. Nadeel is dat je langer onderweg bent, voordelen zijn dat je kind tussendoor even kan bewegen en ontspannen, en dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Kies als het kan voor een nachtvlucht.

Eigen stoel

Baby’s ouder dan 1 jaar mogen vaak ook in een eigen vliegtuigstoel, maar wel in een goedgekeurd kinderzitje (zie ‘Autostoeltje mee aan boord’). Tijdens het opstijgen en landen, en wanneer het cabinepersoneel dit aangeeft, moeten ze op schoot. Of je voor je kind van 1 jaar een eigen stoel boekt, is een afweging tussen kosten en comfort en hangt af van de duur van de vlucht. Vanaf 2 jaar is een stoel verplicht.

Kinderen met een eigen stoel mogen meestal dezelfde hoeveelheid bagage meenemen als volwassenen. Soms moet je voor bagage extra betalen. Een buggy of kinderwagen mag meestal wel gratis mee, maar moet je als ruimbagage inchecken. Inklapbare buggy’s mogen wel mee tot aan de gate.

Autostoeltje mee aan boord

Op lange vluchten is een eigen autostoeltje handig, helemaal wanneer je op je vakantiebestemming een auto huurt. Je kind is al gewend aan het autostoeltje en je hoeft er niet een te huren bij het autoverhuurbedrijf. Als je kind een eigen stoel heeft, kun je een autostoeltje gratis als handbagage meenemen.

Het stoeltje moet wel passen in een vliegtuigstoel. Die zijn in de economy class meestal minimaal 17 inch (zo’n 43 cm) breed. Kijk voor afmetingen van vliegtuigstoelen op SeatGuru.

Verder moet je het stoeltje met een tweepuntsgordel kunnen bevestigen en moet het een speciaal certificaat (met sticker) hebben voor gebruik in het vliegtuig. Heeft het stoeltje dat niet, dan mag je het niet gebruiken wanneer het lampje 'fasten seatbelts' brandt en moet je je kind op schoot nemen.

Losse stoelverhogers zijn niet toegestaan. 

Voor baby’s tot 65 cm en maximaal 10 kg kun je op intercontinentale  vluchten een reiswiegje reserveren.

Je kunt een  (goedgekeurd) CARES-veiligheidssysteem (Child Aviation Restraint System) gebruiken als je kind groot genoeg is voor een eigen stoel, maar te klein is om zelfstandig in een heupgordel te zitten. Dit systeem bestaat uit een soort tuigje dat aan de bovenkant wordt vastgemaakt aan de stoel en aan de onderkant aan de veiligheidsriem. Het is geschikt voor kinderen van 10 à 20 kg. Meld dit vooraf en informeer of het is toegestaan aan boord.

We gaan op reis en nemen mee

 • Luiers en babydoekjes of een vochtig washandje
 • Speen
 • Eventueel flesje, flesvoeding, thermoskannetje, wat lichts om tussendoor te eten te geven
 • Bekertje en lepeltje
 • Extra kleding voor je kind en schone (boven)kleding voor jezelf voor als er wat misgaat
 • Wat plastic (afval)zakjes
 • Het favoriete speelgoed. Tip: neem ook iets nieuws mee dat de aandacht langer vasthoudt
 • Tablet met spelletjes
 • Dekentje voor het geval dat de airco te koud is afgesteld
 • Eventueel een hulpmiddel, zoals een opblaasbaar matrasje, kussentje of reisstoeltje. Let op: die zijn niet altijd toegestaan; informeer hier van tevoren naar
 • Eventueel een reisbedje (campingbedje)

Alleenreizende kinderen

Kinderen tot 5 jaar mogen meestal alleen op vliegreis met een ouder of voogd. Boven die leeftijd mogen ze tot 12 à 15 jaar (de leeftijd varieert per maatschappij) ook mee onder begeleiding van een andere volwassene (ouder dan 16 of 18 jaar, ook dat varieert).

Voor kinderen tussen ongeveer 5 en 15 jaar die toch zonder begeleiding moeten reizen, kan de luchtvaartmaatschappij zorgen voor begeleiding vanaf de incheckbalie tot en met de uitgang van de luchthaven van bestemming. In luchtvaarttermen heet dit Unaccompanied Minor Service.

Voorwaarde is doorgaans dat het kind reist tegen het volwassenentarief, verhoogd met een toeslag.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig deze producten. Zo maak je een goede keus.

Meer tips voor je kind?
Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • 01_reiswieg-baby-park-wakker
  Nieuws  |  16 dec.

  Weer Beste Koop en Beste uit de Test kinderwagens

  Wij hebben kinderwagens strenger getest. Daarom waren er een tijdje geen Beste Koop en een Beste uit de Test.
 • Kinder in de auto
  19 nov.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg op rijdt. Met deze tips houd je ze zoet.
 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.