! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vliegen met baby's en peuters

Baby’s en peutertjes in een vliegtuig: een beetje een gedoe is het wel. Maar een goede voorbereiding voorkomt stress.
Ilse Kadi

Ilse Kadi , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 april 2021

Regels en voorwaarden

Er zijn nogal wat regeltjes en voorwaarden als je vliegt met baby's en jonge kinderen. Dat worden er alleen maar meer als je ook een autostoeltje en een buggy meeneemt.

Helaas hebben luchtvaartmaatschappijen geen eenduidig beleid. Geef daarom tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist. Bel ruim van tevoren met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij en informeer naar speciale (bagage)voorwaarden.

Kinderen vanaf 1 à 2 weken tot 1,5 à 2 jaar kunnen vaak goedkoper vliegen. De leeftijd varieert per maatschappij. Ze hebben dan geen eigen stoel. Je moet je kind op schoot nemen en met een kinderveiligheidsgordel aan je eigen stoelriem vastmaken. Reis je met een baby op schoot, dan kun je zitten op een speciale stoel (niet bij de nooduitgang of aan een gangpad) met een extra zuurstofmasker.

In grote toestellen voor lange vluchten zit je meestal direct achter de toiletten. Op die plekken zijn er ook speciale bassinets (kunststof wiegjes) die aan de wand voor je kunnen hangen. Je kunt je baby daarin laten slapen. Over zijn buikje zitten 2 flappen die je aan elkaar ritst, zodat je kind er niet zomaar uit kan vallen. Tijdens stijgen en landen en turbulentie moet je baby op schoot.

Coronamaatregelen

Houd rekening met coronamaatregelen van luchtvaartmaatschappijen, op Schiphol en andere luchthavens waar je van en naar toe vliegt. Zo heb je een ingevulde gezondheidsverklaring nodig als je gaat vliegen. Je moet deze verklaring tonen als er op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming naar gevraagd wordt. Je kunt het formulier downloaden op de site van Schiphol.

Baby’s en peuters hoeven geen mondkapje te dragen. Maar als je kind ouder is, kan dat per luchtvaartmaatschappij en luchthaven verschillen. Bij KLM bijvoorbeeld moet een kind van 10 jaar of ouder een mondkapje dragen. Op sommige plekken op Schiphol is een mondkapje verplicht als je kind 13 jaar of ouder is. In het land waar je naar toe vliegt, kunnen er andere regels gelden. Laat je dus goed informeren vlak voordat je op reis gaat en neem extra mondkapjes mee. En wees alert, de regels kunnen iedere dag veranderen naar de omstandigheden.

Verder is het handig om de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. Zo weet je meteen als het reisadvies verandert. Je vindt hier alle contactgegevens van Nederlandse ambassades en lokale hulpdiensten. Ook vind je informatie over wat je kunt doen in geval van nood, zoals bij ziekenhuisopname.

Tips

 • Neem de tijd om je kind van tevoren uit te leggen hoe de vliegreis in z’n werk gaat. Er zijn leuke boekjes over te koop.
 • Baby’s en kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Vraag eventueel na bij de ambassade van het land van bestemming of er nog andere reisdocumenten nodig zijn. Reis je alleen en heeft je kind niet jouw achternaam? Dan kunnen ze vragen naar een geboorte-akte of toestemming van de andere ouder.
 • Check zo vroeg mogelijk in en informeer of de vlucht vol is. Wie weet is er een extra stoel beschikbaar.
 • Voor baby’s is er op Schiphol een speciale Babycare Lounge, waar je je baby kunt verzorgen, in bad doen, voeden en laten rusten in een van de bedcabines. Check bij andere luchthavens of er soortgelijke voorzieningen zijn.
 • Neem eigen babyvoeding mee. De regels voor vloeistoffen aan boord gelden niet voor babyvoeding. Op lange vluchten zijn er ook babymaaltijden. Informeer wat die inhouden.
 • Op intercontinentale vluchten zijn er doorgaans speciale maaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar, maar die moet je minimaal 24 uur van tevoren bestellen.
 • Praktisch is een thermosflesje om aan boord te laten vullen met warm water voor babymelk. Mocht het personeel geen tijd hebben: er zijn flesjes die je zelf kunt opwarmen zonder stroom. Voor baby’s is een flesje of speentje tijdens start en landing handig. Slikken helpt tegen oorpijn.
 • Zorg voor wat (nieuw) speelgoed om je kind bezig te houden tijdens een lange vlucht.
 • Overweeg op verre reizen een vlucht met overstap, in plaats van een directe. Nadeel is dat je langer onderweg bent, voordelen zijn dat je kind tussendoor even kan bewegen en ontspannen, en dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Kies als het kan voor een nachtvlucht.

Eigen stoel

Baby’s ouder dan 1 jaar mogen vaak ook in een eigen vliegtuigstoel, maar wel in een goedgekeurd autostoeltje. Tijdens het opstijgen en landen, en wanneer het cabinepersoneel dit aangeeft, moeten ze op schoot. Of je voor je kind van 1 jaar een eigen stoel boekt, is een afweging tussen kosten en comfort en hangt af van de duur van de vlucht. Vanaf 2 jaar is een stoel verplicht.

Kinderen met een eigen stoel mogen meestal dezelfde hoeveelheid bagage meenemen als volwassenen. Soms moet je voor bagage extra betalen. Een buggy of kinderwagen mag meestal wel gratis mee, maar moet je als ruimbagage inchecken. Inklapbare buggy’s mogen wel mee tot aan de gate.

Autostoeltje mee aan boord

Op lange vluchten is een eigen autostoeltje handig, helemaal wanneer je op je vakantiebestemming een auto huurt. Je kind is al gewend aan het autostoeltje en je hoeft er niet een te huren bij het autoverhuurbedrijf. Als je kind een eigen stoel heeft, kun je een autostoeltje gratis als handbagage meenemen.

Het stoeltje moet wel passen in een vliegtuigstoel. Die zijn in de economy class meestal minimaal 17 inch (zo’n 43 cm) breed. Kijk voor afmetingen van vliegtuigstoelen op SeatGuru.

Verder moet je het stoeltje met een tweepuntsgordel kunnen bevestigen en moet het een speciaal certificaat (met sticker) hebben voor gebruik in het vliegtuig. Heeft het stoeltje dat niet, dan mag je het niet gebruiken wanneer het lampje 'fasten seatbelts' brandt en moet je je kind op schoot nemen.

Losse stoelverhogers zijn niet toegestaan. 

Voor baby’s tot 65 cm en maximaal 10 kg kun je op intercontinentale vluchten een reiswiegje reserveren.

Je kunt een  (goedgekeurd) CARES-veiligheidssysteem (Child Aviation Restraint System) gebruiken als je kind groot genoeg is voor een eigen stoel, maar te klein is om zelfstandig in een heupgordel te zitten. Dit systeem bestaat uit een soort tuigje dat aan de bovenkant wordt vastgemaakt aan de stoel en aan de onderkant aan de veiligheidsriem. Het is geschikt voor kinderen van 10 à 20 kg. Meld dit vooraf en informeer of het is toegestaan aan boord.

We gaan op reis en nemen mee

 • Luiers en babydoekjes of een vochtig washandje
 • Speen
 • Eventueel flesje, flesvoeding, thermoskannetje, wat lichts om tussendoor te eten te geven
 • Bekertje en lepeltje
 • Extra kleding voor je kind en schone (boven)kleding voor jezelf voor als er wat misgaat
 • Wat plastic (afval)zakjes
 • Het favoriete speelgoed. Tip: neem ook iets nieuws mee dat de aandacht langer vasthoudt
 • Tablet met spelletjes
 • Dekentje voor het geval dat de airco te koud is afgesteld
 • Eventueel een hulpmiddel, zoals een opblaasbaar matrasje, kussentje of reisstoeltje. Let op: die zijn niet altijd toegestaan; informeer hier van tevoren naar
 • Eventueel een reisbedje (campingbedje)

Alleenreizende kinderen

Kinderen tot 5 jaar mogen meestal alleen op vliegreis met een ouder of voogd. Boven die leeftijd mogen ze tot 12 à 15 jaar (de leeftijd varieert per maatschappij) ook mee onder begeleiding van een andere volwassene (ouder dan 16 of 18 jaar, ook dat varieert).

Voor kinderen tussen ongeveer 5 en 15 jaar die toch zonder begeleiding moeten reizen, kan de luchtvaartmaatschappij zorgen voor begeleiding vanaf de incheckbalie tot en met de uitgang van de luchthaven van bestemming. In luchtvaarttermen heet dit Unaccompanied Minor Service. De voorwaarden voor kinderen die zonder begeleiding moeten reizen kunnen tijdelijk aangepast zijn, zo stelt KLM dat ze deze service nu tijdelijk aanbieden als het kind minstens 8 jaar is en alleen bij directe vluchten. 

Voorwaarde is doorgaans dat het kind reist tegen het volwassenentarief, verhoogd met een toeslag.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • Joolz_Hub_Plus_Kinderwagen_Nieuws
  Nieuws | 8 sep.

  Joolz Hub+ Afrader

  De Joolz Hub+ is als Afrader uit onze test gekomen. Een van de voorwielen kwam los te zitten in de veiligheidstest. Daardoor is de wagen minder stabiel en kan omvallen.
 • 1e indruk VivofitJr3_HR_7000
  Eerste indruk | 1 dec.

  Garmin vivofit jr. 3

  De Garmin vivofit jr. 3 is een activity tracker voor jonge kinderen. Maar is hij prettig in gebruik?
 • WAARSCHUWING Mutsy nio 1200x800
  Nieuws | 25 mei.

  Veiligheidswaarschuwing kinderwagen Mutsy Nio

  Als je de voorbeugel opent kunnen de vingertjes van je kind beklemd raken. De NVWA waarschuwt daarom voor deze kinderwagen.
 • Enquete Kinderwagens v1
  17 apr.

  Tweedehands kinderwagens populair

  Bijna een op de drie kinderwagens wordt tweedehands aangeschaft, blijkt uit een kleine enquête onder ons internetpanel.