icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Zwemles: waar moet je op letten?

Zoek je een zwemschool voor je kind? Vergelijken loont, want lesmethodes, snelheid en kosten kunnen flink verschillen.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:3 april 2020

zwemles

Wanneer beginnen met zwemles?

Wil je dat je kind snel leert zwemmen? Laat hem dan niet met 4 jaar al beginnen. Hij gaat dan net naar de basisschool en dat vraagt meestal al genoeg energie. Om die reden hanteren sommige zwemscholen een leeftijdsgrens van 5 of soms zelfs 6 jaar.

Wil je dat je kind voor die leeftijd al wel zwemervaring opdoet? Dan is peuter- of overlevingszwemmen een goede tussenoplossing. Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid leren kinderen dan bijvoorbeeld hoe ze op de kant kunnen klimmen als ze uitglijden, en hoe ze van hun buik naar hun rug kunnen rollen in het water.

Zwemmethode

Het bekendste zwemdiploma is het zwem-ABC van het Nationaal Platform Zwembaden. Deze organisatie controleert of kinderen aan het eind van de rit het juiste niveau hebben bereikt en of het zwemonderwijs en -examen aan bepaalde eisen voldoen.

Naast het zwem-ABC is er onder andere het A-B-C-diploma van Stichting ENVOZ en het KNZB-zwemdiploma van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

ENVOZ werkt met een een complete lijn zwemdiploma’s via de Swimming Teachers Association uit het Verenigd Koninkrijk. ENVOZ heeft een samenwerkingsverbond met Zwem Onderwijs Nederland voor het Zwemsurvival ABC.

De KNZB werkt volgens de zwemmethode van de bekende zwemcoach Jacco Verhaeren. In plaats van de schoolslag zet hij de rug- en borstcrawl centraal. Kinderen zouden dat leuker vinden en daardoor sneller leren zwemmen.

Wanneer een diploma?

Met gewone zwemlessen haalt je kind meestal binnen 1,5 tot 2 jaar zijn A-diploma. En vaak in een half jaar zijn B- en C-diploma. Hoe snel je kind gaat, is afhankelijk van:

  • hoe groot de lesgroep is
  • hoeveel instructeurs er op een groep staan
  • of de lessen doorgaan tijdens de schoolvakanties
  • of je kind een gemiste les kan inhalen
  • of je kind van groep mag wisselen als er geen klik is met een instructeur

Veel zwemscholen hanteren ook mijlpalen in de aanloop naar het diploma, waarbij je kind levels haalt. Ze wisselen dan van badje, verdienen een stempel in een boekje of worden in een app bevorderd tot een volgend niveau. Dat kan helpen om de moed erin te houden.

Wat kost zwemles?

De kosten voor de nationale zwemdiploma's A, B en C kunnen volgens de zwembond KNZB behoorlijk verschillen. De KNZB adviseert daarom goed te vergelijken. Let erop dat er per locatie soms meerdere zwemverenigingen lesgeven. Daarnaast worden vanuit het zwembad zelf vaak ook zwemlessen georganiseerd. Gezinnen die weinig te besteden hebben, kunnen bij veel gemeenten een kortingspas aanvragen voor zwemlessen en andere sporten. Ook zorgverzekeraars vergoeden soms kosten voor sport.

Snelcursus

Heb je haast, dan kun je je kind meerdere keren per week laten lessen, of kiezen voor een langere les. Er zijn ook zogeheten turbolessen: extra lange lessen van zo'n 4 uur achter elkaar. Hierbij haalt je kind in een week tot een halfjaar zwemdiploma A.

Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid is het vooral belangrijk om goed naar je kind te kijken: 'Een stil, teruggetrokken kind komt wellicht het best tot zijn recht in een kleine groep met een rustige leraar, terwijl een motorisch sterk kind wel een turbocursus aankan.'

Drijfmiddelen

Gaat je kind op zwemles, dan begint hij doorgaans in een ondiep bad. Gebruik daar zo min mogelijk drijfmiddelen, dan leert hij snel zelf te drijven. Is er geen ondiep bad om in te oefenen, dan kan je kind wel een beetje hulp gebruiken. Drijfmiddelen kun je goed als 'actief hulpstuk' gebruiken. Alice Schols van de zwembond KNZB: 'Door een kurkje niet om het middel te binden maar bijvoorbeeld onder het hoofd te leggen bij het oefenen van de rugslag, leer je het kind de buik omhoog te duwen.'

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant