icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwemles kiezen: zo doe je dat

Zwemles moet niet alleen veilig zijn, maar vooral leuk. Goed vergelijken loont de moeite, want de ene zwemschool is de andere niet: de methodes, hoe snel de lessen gaan en vooral ook de kosten kunnen flink verschillen. Waarop moet je letten bij het uitkiezen van zwemles?

Gepubliceerd op:  23 december 2015

zwemles

Startleeftijd

Wil je graag dat je kind snel leert zwemmen? Laat je kind dan niet meteen starten met zwemles als hij of zij 4 jaar is, want op die leeftijd gaat je kind net naar de basisschool en dat slokt vaak al te veel energie op. Om die reden hanteren sommige zwemscholen een leeftijdsgrens van 5 of soms zelfs 6 jaar.

Wil je dat je kind voor die tijd zwemervaring opdoet? Dan is peuter- of overlevingszwemmen een goede tussenoplossing. 'Kinderen leren dan bijvoorbeeld al hoe ze op de kant kunnen klimmen als ze uitglijden, en hoe ze van hun buik naar hun rug kunnen rollen in het water', aldus het Nationaal Platform Zwembaden.

Zwemmethode

Het bekendste zwemdiploma is het zwem-ABC van het Nationaal Platform Zwembaden. Deze organisatie controleert of kinderen aan het eind van de rit het juiste niveau hebben bereikt en of het zwemonderwijs en examen aan bepaalde eisen voldoen.

Naast het zwem-ABC is er onder andere het A-B-C-diploma van Stichting ENVOZ en het nieuwe KNZB-zwemdiploma van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).
De KNZB werkt volgens de zwemmethode van de bekende zwemcoach Jacco Verhaeren. In plaats van de schoolslag zet hij de rug- en borstcrawl centraal. Kinderen zouden dat leuker vinden en daardoor sneller leren zwemmen.

Snelcursus

Met gewone zwemlessen haalt je kind meestal binnen anderhalf tot 2 jaar zijn A-diploma en vaak in een halfjaar zijn B- en C-diploma. Hoe snel je kind gaat, wordt door verschillende factoren beïnvloed:

 • Hoe groot is de lesgroep?
 • Hoeveel instructeurs staan er op een groep?
 • Gaan de lessen door tijdens de schoolvakanties?
 • Mag je kind een gemiste les inhalen?
 • Mag je als ouder meekijken?
 • Mag je kind van groep wisselen als er geen klik is met een instructeur?

Heb je haast, dan kun je je kind meerdere keren per week laten lessen. Of bijvoorbeeld kiezen voor een langere les waarbij je kind 1 uur of meer zwemt. Er zijn ook zogeheten turbolessen. Dat zijn extra lange lessen van ongeveer 4 uur achter elkaar. Hierbij haalt je kind in 1 week tot een halfjaar zwemdiploma A.

Volgens het Nationaal Platform Zwembaden is het vooral belangrijk om goed naar je kind te kijken: 'Een stil, teruggetrokken kind komt wellicht het best tot zijn recht in een kleine groep met een rustige leraar, terwijl een motorisch sterk kind best een turbocursus aankan.'

Kosten

De kosten voor de nationale zwemdiploma's A, B en C kunnen volgens de zwembond KNZB behoorlijk verschillen. De KNZB adviseert daarom goed te vergelijken.

Bijvoorbeeld: in het grootste zwembad van Haarlem (Boerhaavebad) geven 4 verenigingen les. Het Boerhaavebad verzorgt zelf ook lessen. De kosten lopen uiteen van €14 tot ruim €40 per maand voor 1 les per week, inclusief inschrijf- en examengeld.

Drijfmiddelen

Gaat je kind op zwemles, maak dan zo min mogelijk gebruik van drijfmiddelen. Het kind leert dan snel zelf drijven. Tenzij er geen ondiep bad is om te oefenen, want dan kun je een beetje hulp wel gebruiken. Drijfmiddelen zijn wel goed als actief hulpstuk te gebruiken. Alice Schols van de zwembond KNZB: 'Door een kurkje niet om het middel te binden maar bijvoorbeeld onder het hoofd te leggen bij het oefenen van de rugslag, leer je het kind de buik omhoog te duwen.'

Lees ook:

Wij testen ook

Reageren kan ook via onze Baby & Kind Facebook-pagina.

 

Nieuw & interessant

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • Waarschuwing-Recaro-Optia
  Nieuws  |  28 jul.

  Terugroepactie autostoeltje Recaro Optia

  Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro Optia autostoeltje terug. De terugroepactie volgt op een test van de Consumentenbond waarbij het zitje los schoot van het onderstel en met kind en al door de auto vloog.
 • zonwerende-kinder-kleding
  Nieuws  |  20 jul.

  Uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

  Voor kleine kinderen kun je speciale uv-beschermde (zwem)kleding kopen. Beschermt dat voldoende?
 • autostoeltje-botsproef
  Nieuws  |  17 jul.

  Test autostoeltjes: 2 afraders

  Tijdens onze autostoeltjestest is het al aan het begin misgegaan bij 2 zitjes. Ze krijgen daardoor het predicaat 'Afrader'. Het is nog onduidelijk of de fabrikanten Recaro en Jane actie gaan ondernemen.