icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Woonwagens en opstalverzekering

Woonwagens verzekeren bij een reguliere opstalverzekeraar is een lastig verhaal. Veruit de meeste aanbieders sluiten woonwagens op voorhand uit.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 12 november 2018

woonwagenkamp

Van geval tot geval

Van de verzekeraars die de Consumentenbond benaderde, reageerde Aegon nog het positiefst: ‘Woonwagens kennen vaak verhoogde risico’s, dus we zijn terughoudend in onze acceptatie. Maar we sluiten ze niet bij voorbaat uit. Wij hebben een aantal woonwagens in onze portefeuille’, aldus een woordvoerder. Allianz, ASR en Univé zeggen aanvragen van woonwagenbewoners ‘van geval tot geval’ te beoordelen.

Fundering verplicht

Centraal Beheer, FBTO en Interpolis verzekeren geen woonwagens op woonwagencentra, maar wel stacaravans met een vast adres. Daarvoor geldt een aparte premie. Tot de verzekeraars die woonwagens (plus inboedel) altijd uitsluiten, behoren ABN Amro, Aon Direct, Ditzo, de Goudse, ING, Klaverblad (‘wel chalets op een bungalowpark’), Nationale-Nederlanden, nowGo, Ohra, Reaal en United Insurance. ‘Een woonhuis moet fundering hebben’, laat Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld weten.

Verboden onderscheid

Een andere grote maatschappij, Reaal, kreeg begin 2018 een standje van het College voor de Rechten van de Mens. Het opzeggen van 232 verzekeringen voor woonwagens was volgens het College ‘een verboden onderscheid op grond van ras’.

Verhoogde risico’s

Veel schadeverzekeraars branden zich liever niet aan zogenoemde ‘verhoogde risico’s’. Nog los van het hogere risico op bijvoorbeeld brand, spelen ook andere zaken mee. Bijvoorbeeld de kans op gedoe over de taxatie van de schade-omvang.

Dure alternatieven

Woonwagenbewoners zijn daardoor vaak aangewezen op speciale (en dure) verzekeringsmaatschappijen voor verhoogde risico’s zoals OOM of de Vereende, het vroegere Rialto.

Bron: Consumentenbond

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.