icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hulp bij het opvoeden

Een peuter die niet wil eten, een kleuter met een driftbui: iedereen worstelt weleens met de opvoeding van zijn kind. Waar kun je terecht met vragen, of voor hulp om ernstiger problemen te voorkomen?
Hulp-bij-opvoeden

Voor alle soorten jeugdzorg zijn gemeenten verantwoordelijk: van consultatiebureaus tot Bureau Jeugdzorg, dat met zwaardere taken belast is. De aanspreekpunten verschillen per gemeente, wat het er voor de ouders niet overzichtelijker op maakt. We zetten de belangrijkste op een rij.

Consultatiebureau

Als het goed is, kent iedere ouder de weg naar het consultatiebureau. Je kunt je kind er laten vaccineren en wegen, maar het personeel is ook voldoende onderlegd om antwoord te geven op veel vragen over de opvoeding. De jeugdarts of verpleegkundige stelt dezelfde vraag bij elk periodiek consult: 'Hoe gaat het met de opvoeding; lopen jullie tegen problemen aan?' Het is een goed moment om prangende vragen te stellen, maar je kunt hiervoor ook tussentijds een afspraak maken. Of je gaat langs tijdens het opvoedspreekuur; een orthopedagoog kan je dan wellicht helpen. Hij of zij kan ook overleggen met een pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal waar je kind naartoe gaat.
De medewerkers van het consultatiebureau zijn geschoold in het pedagogisch programma Positief Opvoeden: Triple P. Zij adviseren hoe je met deze methode kleine problemen oplost. Het is ook mogelijk een cursus over deze methodiek te volgen. Blijf je tegen problemen aanlopen? Dan kan het consultatiebureau je doorverwijzen naar een Positief Opvoeden, Triple P-coach.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Je kunt voor opvoedondersteuning ook terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, of een vergelijkbaar door de gemeente georganiseerd hulppunt. Op de overkoepelende website Opvoeden.nl staan veel nuttige opvoedtips. Tijdens opvoedspreekuren beantwoordt een orthopedagoog vragen, maar je kunt er ook terecht voor een reeks langere adviesgesprekken. En net als via het consultatiebureau kun je worden doorverwezen naar een Positief Opvoeden: Triple P-coach, of een cursus volgen die speciaal op jullie situatie van toepassing is. Hulpververleners kunnen ook thuis langskomen om opvoedtips te geven, en ze geven ondersteuning aan kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Is er veel gebeurd en heb je behoefte aan lotgenotencontact? Ook dat kan geregeld worden.

Home-Start

Via Home-Start, dat deel uitmaakt van de vrijwilligersorganisatie Humanitas, krijg je hulp van ervaren, getrainde vrijwilligers. Zij bieden ouders praktische ondersteuning en vriendschap aan. Je kunt zelf aangeven op welke gebieden je steun wilt. Home-Start wil met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Zo willen zij voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige klachten.

Opvoedpoli

Is er sprake van serieuze (opvoed)problemen waarbij je intensievere zorg nodig hebt? Dan kunnen bovenstaande organisaties je verwijzen naar bijvoorbeeld de Opvoedpoli. Deze organisatie biedt een reeks behandelingen aan, variërend van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD, autisme, angst, trauma en depressie.

Meer weten over hulp bij de opvoeding?

Lees meer:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Dan is het de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • rabo-app-pinpin-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  Rabo PinPin

  Rabobank heeft sinds kort de gratis zakgeld-app Rabo PinPin voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het is een virtuele pinguïn die je kind dient te verzorgen zoals kietelen, wassen en voeren. Daardoor kan je kind leren omgaan met geld.