icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Functies van een elektrische oven

Een elektrische oven heeft vaak verschillende functies. Sommige zijn alleen uitgerust met basisfuncties zoals hetelucht en grill. Andere ovens hebben zelfs een stoomfunctie. Bekijk wat de verschillende functies betekenen en wat je ermee kunt.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Hetelucht

In een heteluchtoven blaast een ventilator de hitte door de ovenruimte. Zo wordt de hitte gelijkmatig verdeeld, en kun je meerdere bakplaten tegelijk gebruiken. Een heteluchtoven stel je wat minder heet in dan een conventionele oven.

Grill

De grill bestaat uit een spiraalvormig hitte-element in het plafond van de oven en wordt in rap tempo zeer heet. Met de grill maak je een krokant korstje op het gerecht. Heeft de oven een draaispit? In combinatie met de grill rooster je daarmee gelijkmatig grote stukken vlees.

Stoom

De stoomoven is inmiddels een must-have in moderne keukens. Er zijn supergeavanceerde stoomovens die op hogedruk werken, maar ook eenvoudige met een reservoir dat je vult met water. Met de stoomfunctie bereid je voedsel zonder vet te gebruiken. Je maakt met een kortstondige stoomstoot een knapperig korstje op brood of andere gerechten.

Magnetron

Een oven met magnetronfunctie is iets anders dan een combimagnetron. Een oven met magnetronfunctie is in eerste instantie bedoeld als oven, maar je kunt hem ook als magnetron gebruiken. Met zo’n oven kun je opwarmen en ontdooien, zonder dat je eerst de chromen onderdelen uit de oven hoeft te halen. De magnetronfunctie is minder dan die van een gewone magnetron. Warm je regelmatig gerechten op of wil je vaak producten ontdooien, dan kun je beter een aparte magnetron kopen. Lees meer over magnetrons en magnetronovens.

Andere mogelijkheden

Een aantal andere mogelijkheden en handigheidjes van ovens zijn:

  • De kerntemperatuurmeter is een thermometer die je in het gerecht steekt en laat zitten. De thermometer geeft een signaal als de kern van het gerecht een bepaalde temperatuur heeft bereikt.
  • Een luchtvochtigheidssensor bepaalt aan de hand van de luchtvochtigheid in de oven wanneer een baksel gaar is.
  • Bij bepaalde gerechten is het nodig dat je de heteluchtfunctie uitschakelt en alleen de onder- en bovenhitte gebruikt. Bij sommige ovens kun je ervoor kiezen enkel de boven- of onderhitte aan te zetten.
  • Er zijn 2 zelfreinigende systemen  waarmee je ovens makkelijker schoonhoudt: katalysatorplaten en pyrolysewanden.