icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je oven

Eenmaal je oven in huis, dan kan het bakken beginnen. Met onze gebruikstips maak je de lekkerste baksels en is je oven snel weer schoon.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
De oven schoonmaken

Een oven schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Voorkom daarom dat je oven erg vuil wordt. Leg ingrediënten bijvoorbeeld in een ovenschaal in plaats van op de bakplaat. Wil je een gerecht toch graag los op het rooster leggen? Plaats dan een bakplaat met een stuk aluminiumfolie onder het gerecht. Gebruik liever geen bakpapier, want dat kan bij hoge temperaturen gaan smeulen.

Is de oven toe aan een schoonmaakbeurt? Met onze tips, een borstel en soda, kom je al een heel eind.

  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen op een hete ovendeur. Door het temperatuurverschil kan het glas barsten.
  • Bij gasovens maak je de branderbuizen schoon met een harde borstel.
  • Bij elektrische oven gebruik je een speciale ovenreiniger voor de wanden en grillelementen. Deze middelen zijn behoorlijk agressief. Spoel je oven na met water met daarin wat azijn.
  • Pas bij het schoonmaken van de ventilator van een heteluchtoven op dat de schoepen niet verbuigen.
  • Een vetfilter houd je schoon met een borstel en sterk afwassop. Doe dit regelmatig, anders gaat de oven stinken en blauw walmen. Ook raakt de circulatie verstoord waardoor baksels niet helemaal gaar worden.
  • Een zelfreinigende oven heeft een binnenoppervlak van katalysatorplaten die vuil verbranden tot as. Maak deze platen regelmatig schoon met lauw water. Zodra ze 'glad' aanvoelen zijn ze aan vervanging toe.
  • Pyrolyse-ovens reinigen nog grondiger en gemakkelijker. De oven wordt dan tot ongeveer 500°C opgestookt, waardoor alle resten verbranden. Het as veeg je op. Dit soort ovens verbruiken erg veel energie.
  • Bekijk de handleiding van de oven voor extra schoonmaaktips van de fabrikant.
Gebruikstips_ovenschoonmaken_NW

2
Plaatsing van de oven

Houd er bij het plaatsen van een oven rekening mee dat deze behoorlijk wat warmte afgeeft. Zet de oven dan ook niet te dicht bij andere apparaten, zoals een koelkast of vriezer. Kan het niet anders, zorg dan voor een goede isolatielaag tussen beide apparaten. Zorg daarnaast dat de oven genoeg ventilatieruimte heeft.

Gebruiktips_plaatsingvandeoven_NW

3
Ovenprogramma's combineren

De standaardfuncties van een oven spreken voor zich, de combinatieprogramma's zijn een kwestie van uitproberen.

Voorverwarmen

Over het algemeen wordt het voorverwarmen van een oven overschat. Een ovenschotel kan prima zonder voorverwarmen in de oven. Cake, brood en andere gerechten die moeten rijzen, doen het wel een stuk beter als de oven is voorverwarmd.

Hetelucht en grill

Deze combinatiestand is bedoeld voor gegratineerde gerechten, zoals lasagne en aardappelschotels.

Hetelucht en bovenwarmte

Met deze combinatie krijgen gerechten eenvoudig een knapperig bruin korstje, vooral bedoeld voor vleesgerechten en gevogelte.

Hetelucht en onderwarmte

Gerechten die een knapperige bodem moeten krijgen, lukken het beste met de heteluchtoven en onderwarmte aan.

Gebruiktips_combinerenfuncties_NW
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...